Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:13
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα

Στάση αναμονής στον Δήμο για τα ανακυκλώσιμα υλικά

Off

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πάρει και τον δήμο Ιωαννιτών η… μπάλα τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, ίσως όμως και ουσίας, καθώς είναι ανάμεσα στα θύματα και όχι στους θύτες, η εξέλιξη της αναζήτησης της αλήθειας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, την αξιοποίηση, τη λειτουργία και εν γένει την προσφορά της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για την επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για το ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης, που πρέπει να επιτύχει κάθε χώρα ως το 2030.

Το κουβάρι που άρχισε να ξετυλίγεται τις τελευταίες εβδομάδες από την διεύθυνση της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής πολιτικής, αφορά γενικότερα τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους πολλών εκ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης και ειδικότερα για τα περίφημα «σπιτάκια ανακύκλωσης» όπως αυτά που έχουν εγκατασταθεί την τελευταία δεκαετία και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Ο δήμος Ιωαννιτών, παραδόξως βέβαια όχι μόνο από το 2010 υπέγραψε την πρώτη σύμβαση με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», για την εγκατάσταση και λειτουργία των μικρών αυτών μονάδων, αλλά στην πορεία συμμετείχε και στις εκδηλώσεις προβολής και ανάδειξης της λειτουργίας των υποδομών αυτών, από τις οποίες όμως αποδεδειγμένα όχι μόνο όφελος δεν έχει, αλλά μόνο ζημία.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μετά το πρώτο έτος της θητείας του εκλιπόντος Μ. Ελισάφ στη διοίκηση του δήμου, η δημοτική αρχή αποτραβήχτηκε διακριτικά από την υποστήριξη των δομών αυτών με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης», που έχουν ανταποδοτικό προς τους πολίτες, χαρακτήρα, δίνοντάς αποζημίωση 0,03 ευρώ ανά συσκευασία με τη μορφή κουπονιού.

Κάτι ανάλογο είχε γίνει και από την προηγούμενη δημοτική αρχή Μπέγκα, με τον αντιδήμαρχο τότε κ. Κατηρτσίδη να παρεμβαίνει αρκετές φορές και στο δημόσιο λόγο σχετικά με το ότι ο δήμος Ιωαννιτών, υφίσταται μία καθημερινή ζημία, καθώς ποσότητες που ανακυκλώνουν οι πολίτες στους μπλε κάδους του δήμου, δεν προσμετρώνται στις ποσότητες που ανακυκλώνει ο δήμος, καθώς στην πορεία οι μπλε κάδοι αδειάζουν από πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες, και καταλήγουν στα «σπιτάκια ανακύκλωσης».

Ο εκλιπών δήμαρχος Μ. Ελισάφ και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την ανακύκλωση Ευάγ. Πήχας αρκετές φορές τοποθετήθηκαν στα τοπικά μέσα με δηλώσεις τους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του δήμου για μία κατάσταση, για την οποία έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία και η διαχειρίστρια εταιρεία πλην όμως καμία απάντηση δεν έχει δοθεί, για τις ποσότητες που αφαιρούνται από τους μπλε κάδους για να καταλήξουν στην ανταποδοτική ανακύκλωση.

Προθεσμία δήλωσης ποσοτήτων

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το ζήτημα άρχισε να κινείται, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι για τους λόγους που επικαλείται ο δήμος Ιωαννιτών και άλλοι δήμοι της χώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση συμπαρέσυρε τις εξελίξεις, καθώς ασκήθηκε πίεση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ώστε να δοθούν απαντήσεις επί όλων των ζητημάτων.

Έτσι, στις 8 Μαρτίου η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε από την Ευρωπαία Επίτροπο, ότι η Κομισιόν «παγώνει» τις χρηματοδοτήσεις που προορίζονται για την προμήθεια «σπιτιών ανακύκλωσης» μέχρι η Ελλάδα να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις γύρω από την αποτελεσματικότητα και την αναλογία κόστους/ απόδοσης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Ακολούθησε απόφαση και επιστολή των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία εκτός των απαντήσεων που ζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλείται η διαχειρίστρια εταιρεία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, να δηλώσει επισήμως στη Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών που συγκέντρωσε το 2022 σε επίπεδο χώρας και πως αυτές οι ποσότητες κατανέμονται ανά δήμο, όπου λειτουργούν τα «σπιτάκια ανακύκλωσης».  Η προθεσμία αυτή λήγει στις 19 Μαΐου και στον δήμο Ιωαννιτών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας όπως ανέφερε στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πήχας, να δοθούν οι απαντήσεις για να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ο κ. Πήχας είχε αναφερθεί πρόσφατα σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα για μία ακόμη φορά στο μείζον ζήτημα που προκαλείται από την ανύπαρκτη ενημέρωση της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», για τις ποσότητες που καταλήγουν στα «σπιτάκια ανακύκλωσης», αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σήμερα δε θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, αν όμως τα στοιχεία για το 2022 δοθούν επισήμως από την εταιρεία, τότε ο δήμος Ιωαννιτών προτίθεται να κινηθεί και να ζητήσει τα στοιχεία για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών σε βάθος δεκαετίας.

Μικρή συνεισφορά

στην ανακύκλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή της Κομισιόν τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» συνεισφέρουν οριακά στην αύξηση της ανακύκλωσης, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να κινηθούν στην κατεύθυνση της προμήθειας νέου εξοπλισμού ανακύκλωσης, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που θα περιλαμβάνει κάδους, απορριμματοφόρα, πράσινα σημεία και άλλα.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ