Επικαιρότητα

Η αγωνιζόμενη Ελλάδα και η φωτισμένη Ευρώπη

Off

Το «Υπόμνημα για την παρούσα κατάσταση του πολιτισμού» στην Ελλάδα, ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Αδαμάντιου Κοραή, που αναγνώστηκε από τον ίδιο το 1802, στα μέλη της Εταιρείας των Ανθρωποτηρητών, της οποίας υπήρξε μέλος, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αμολγός.

Πριν λίγες ημέρες, το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε και επίσημα στην πόλη των Ιωαννίνων, σε εκδήλωση που έγινε από τον Τομέα Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Τη μετάφραση του βιβλίου έχει κάνει ο Βάιος Φ. Ντάφος και συνοδεύεται από κείμενα των Νίκου Κοκκομέλη, Γιάννη Παπαθεοδώρου και Αλέξανδρου Κατσιγιάννη.

Ως διανοούμενος πλέον στα 52 του χρόνια, ο Αδαμάντιος Κοραής αυτοσυστήνεται στο λόγιο κοινό του στο Παρίσι ως ένας δραστήριος διαμεσολαβητής των ελληνικών πραγμάτων στη Δύση και ταυτόχρονα ως ο εμπνευστής της φωτισμένης ευρωπαϊκής ταυτότητας για το νέο ελληνισμό.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου, το «Υπόμνημα» του Κοραή επί της ουσίας αποτελεί την επίσημη διακήρυξη προς την φωτισμένη Ευρώπη σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προκειμένου να γίνει κοινωνός των φώτων.

«Όλοι νιώσαμε την ανάγκη να ανακτήσουμε τα Φώτα των προγόνων μας, από τα οποία μας αποκλήρωσαν, ούτως ειπείν, πολλές και μακροχρόνιες συμφορές• και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν αρκεί όμως η αρχή• απαιτείται η μέχρι τέλους επιμονή. Στη νέα πορεία που χαράζουμε, κάθε βήμα προς τα εμπρός θα είναι και ένας θρίαμβος για τη νεότερη Ελλάδα. Και όσες ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζουν τα Φώτα με τον ανθρωπισμό, και οι οποίες θα μας παρακολουθούν προσεκτικά από τούδε και στο εξής, δεν θα φείδονται παροτρύνσεων και επευφημιών. Αλλά ουαί και αλίμονο αν οπισθοδρομήσουμε! Θα πικράνουμε τους πολυάριθμους φίλους της αναγέννησής μας και θα δικαιώσουμε όλα όσα μετήλθε η δυσμένεια για να μας διαβάλλει. Ποιος μεταξύ ημών, φίλοι μου, θα ήθελε να επιζήσει μιας τέτοιας ατίμωσης;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αδ. Κοραής.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγγέλα Γιώτη, το μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δρ. Φιλοσοφίας Άννα Μπουκουβάλα και οι συντελεστές του βιβλίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κώστας Καραβίδας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ