Επικαιρότητα

Σημαντικός ο ρόλος του προσυμπτωματικού ελέγχου

Off

Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το ΚΕΠ Υγείας του ΟΚΠΑΠΑ του δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ».

Το απόγευμα της Τετάρτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο του πνεύμονα, που παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα αφού συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια εμφάνισής του, με αποτέλεσμα μία χαμηλή επιβίωση, που φτάνει κατά μέσο όρο τα πέντε έτη.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος  Παναγιώτης Ζώης που παρουσίασε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καρκίνο του πνεύμονα και τα ποσοστά εμφάνισής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι θάνατοι που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα είναι σε ετήσια βάση περισσότεροι από το άθροισμα των θανάτων από άλλους καρκίνους, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Στάθηκε όμως κυρίως στην ανάγκη της πρόληψης που μεταφράζεται στον ετήσιο προσυμπτωματικό έλεγχο με περιοδικές εξετάσεις σε ασυμπτωματικά άτομα, κάτι που συνιστάται σε όλους τους υγιείς ενεργούς αλλά και στους πρώην καπνιστές, ηλικίας άνω των 50 ετών.  Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου, ενώ παρουσιάστηκε και ένα οπτικοποιημένο μήνυμα του περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ