Αποχρώσεις

Τα μείζονα θέματα και οι ιεραρχήσεις

Off

Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έρευνας της aboutpeople για το έγκριτο News 24/7, για τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών  που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής (ολόκληρη την έρευνα μπορεί κανείς να την αναζητήσει στην ενημερωτική ιστοσελίδα).

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του κόμματος.

Ζητήθηκε από τους πολίτες να επιλέξουν τρεις λόγους από μια λίστα με 15 επιλογές που τους οδήγησε στην τελική επιλογή τους.

Η καλύτερη λειτουργία του κράτους ( 31,9%) ήρθε στην πρώτη θέση, η Οικονομία με 28,4% στη δεύτερη και τα εθνικά θέματα στην τρίτη με 24,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν οι υποκλοπές και η τραγωδία των Τεμπών.

Ενδιαφέρον έχει και ότι το 49,1% δήλωσε ότι έκανε την επιλογή του λιγότερου κακού κόμματος, ενώ το 48,2% έκανε θετική επιλογή, με το κόμμα που θεωρούσε το καλύτερο.

Η ιεράρχη αυτή των λόγων που οδήγησαν έστω αυτούς τους πολίτες του δείγματος να επιλέξουν και να ψηφίσουν το κόμμα που επέλεξαν, δείχνει μία τάση. Μία τάση προς την ανάδειξη των ισχυρών διακυβευμάτων μέσα στην κοινωνία που έχουν και μία διαχρονική σημασία.

Αυτές τις τάσεις τις δείχνουν οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις και ας αρνούνται κάποιοι να τις μελετήσουν. Άλλωστε το ζητούμενο σε μία έρευνα δεν είναι πάντα η πρόθεση ψήφου ή ο καταλληλότερος πρωθυπουργός αλλά και τα πολλά ακόμα ερωτήματα που περιέχονται στην προσπάθεια διερεύνησης των κοινωνικών τάσεων.

Και εμπειρικά μιλώντας πια, οι περισσότεροι από εμάς, συζητάμε επί χρόνια τι γίνεται με την οικονομία, πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα το κράτος ενώ έχουμε πάντα και την ανησυχία για το τι γίνεται με την Τουρκία.

Οπότε θα ήταν και λογικό για τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές να επικεντρωθούν σε αυτά τα θέματα και να παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους. Αλλά το αποτέλεσμα δείχνει ότι είτε δεν το έκαναν όλα τα κόμματα ή δεν μπόρεσαν να δείξουν επαρκώς τις θέσεις τους.

 

Το θέμα είναι «εσύ τι λες»

Για τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και οι πιο λυπημένοι της εκλογικής βραδιάς, το θέμα είναι όπως πάντα για την αριστερά, αυτό που περικλείεται στη φράση: «το θέμα είναι εσύ, τι λες;». Αυτή είναι η περίφημη «αυτοκριτική».

Η δαιμονοποίηση της δεξιάς και της κυβέρνησης, η ενοχοποίηση της άλλης αριστεράς και η στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ, είχαν μικρό αποτέλεσμα στις εκλογές και θα έχουν ακόμα μικρότερο τώρα στις νέες κάλπες. Έχουν κλείσει σε αυτά, τα αυτιά τους οι άνθρωποι. Από τον αριστερό του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε όχι να τους πει σε ποιους άλλους είναι γενικώς αντίθετος, αλλά τι μπορεί  να σηκώσει ο ίδιος, τι μπορεί να καταφέρει, τι μπορεί να κάνει αν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Και είναι και η συμπεριφορά ένα θέμα. Μπορεί να ανεχτούν να λες ότι είσαι γενικώς αντικαπιταλιστής ή ιδεολόγος, αλλά σίγουρα δεν σε θέλουν κυνηγό έδρας και « παράγοντα του τόπου». Κάνε κάτι που να δείχνει ότι θέλεις να αλλάξεις την κατάσταση, αυτό ζητά από τον αριστερό ο εκλογέας,

Μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δημόσιος λόγος μέσα σε αυτό το πλαίσιο ως τις 25 Ιουνίου; Χρειάζεται προγραμματικός λόγος, επαφή και διάδραση με τον πολύ κόσμο, κουβέντες με τους ανθρώπους προσωπικές, κατανόηση των απόψεών τους, καταγραφή των προβλημάτων και επένδυση σε ένα νέο πρόγραμμα μετά τις εκλογές που θα δίνει λύσεις.

Πράγματα δηλαδή που δεν αφορούν μόνο τους αριστερούς, αλλά και τους δεξιούς και τους κεντρώους και όλους όσοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ