Επικαιρότητα

Ενισχυμένος ο στόλος της εναέριας πυρόσβεσης

Off

Ενισχυμένος σημαντικά θα είναι τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο στόλος των εναέριων μέσων πυρόσβεσης που θα κατανεμηθούν και θα έχουν ως έδρα τους τα αεροδρόμια του Ακτίου και των Ιωαννίνων αντίστοιχα και θα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις επιχειρησιακές ανάγκες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία προβλέπει τη διαθεσιμότητα συνολικά κατά την αντιπυρική περίοδο 91 πτητικών μέσων, εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες για τις ανάγκες της Ηπείρου, όπως αυτές καλύπτονται επιχειρησιακά μέσω του Ακτίου, των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Αν και η κατανομή των πτητικών μέσων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σε διάφορες περιοχές της χώρας άρχισαν να καταφτάνουν από τη Δευτέρα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα πυρόσβεσης κάτι που αναμένεται να γίνει από τις αρχές Ιουλίου και στην περιοχή της Ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο θα έχει στη διάθεσή της τρία περισσότερα πτητικά μέσα πυρόσβεσης από την περσινή περίοδο.

Στο αεροδρόμιο του Ακτίου θα έχουν ως έδρα δύο αεροσκάφη PZL, δύο αεροσκάφη Air Tractor που εκτός από ρίψεις θα πραγματοποιούν και περιπολίες για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς. Στο Άκτιο επίσης θα έχει τη βάση του ένα ελικόπτερο Mi–8 ρωσικής κατασκευής.

Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων θα σταθμεύει φέτος ένα ελικόπτερο τύπου Augusta Bell που εκτός της δυνατότητας μεταφοράς κάδου για ρίψεις νερού έχει και τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού για τις αερομεταφερόμενες μονάδες των δασοκομάντος.

Τέλος, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα σταθμεύουν όπως και πέρυσι δύο αεροσκάφη PZL. Συνολικά, σε Ιωάννινα, Άκτιο και Κέρκυρα θα έχουν έδρα και θα είναι έτοιμα να επιχειρήσουν για την κατάσβεση πυρκαγιών σε Ήπειρο, και Δυτ. Ελλάδα αλλά και όπου αλλού ενδεχομένως χρειαστεί 4 αεροσκάφη PZL, 2 Air Tractor και 2 ελικόπτερα.

Με τον σχεδιασμό αυτό και σε συνδυασμό με την επάρκεια επίγειων μέσων πυρόσβεσης, καθώς τουλάχιστον στην Ήπειρο θεωρείται ότι οι ανάγκες καλύπτονται επαρκώς, το ουσιαστικό πρόβλημα που παραμένει άλυτο βέβαια εδώ και χρόνια, δεν είναι άλλο από τις ελλείψεις προσωπικού.

Η συνολική εικόνα

Ο πανελλαδικός σχεδιασμός περιλαμβάνει φέτος 91 πτητικά μέσα εκ των οποίων τα 52 θα είναι μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 20 Air Tractor, 12 ελικόπτερα Mi-8, 10 ελικόπτερα τύπου Shikorsky και 10 μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου Augusta Bell, τα οποία θα μεταφέρουν τις αερομεταφερόμενες μονάδες των δασοκομάντος. Μαζί με τα μισθωμένα εναέρια μέσα, στη μάχη θα ριχτούν και 16 PZL, 15 Canadair (9 cl-215 και 6 cl-415), 3 ελικόπτερα Chinook του Στρατού και 5 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ