Επικαιρότητα

Στηρίζοντας τους νέους στις ευρωπαϊκές περιφέρειες

Off

Τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η μείωση του πληθυσμού των νέων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, αναζητούν από κοινού με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών τα μέλη του κλιμακίου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO) που βρέθηκαν τη Δευτέρα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Το πρωί της Δευτέρας το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χρυσοστόμου και μέλη, τους φοιτητές και τους καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου καθώς και την κα Έφη Γερωνυμάκη από το Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου. Συναντήθηκε, επίσης, με τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Γκωλέτση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνολογικού και Επιστημονικού Πάρκου Ηπείρου.

Για τις προοπτικές που δημιουργούνται στην Ήπειρο για την απασχόληση των νέων, συζήτησαν τα μέλη του κλιμακίου με τον Αλ. Καχριμάνη το πρωί της Δευτέρας με τον περιφερειάρχη να χαρακτηρίζει ζήτημα εθνικής σημασίας και προτεραιότητας που απαιτεί συνδυασμένη εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική, τη δημιουργία και θέσπιση κινήτρων για την παραμονή των νέων στη χώρα ή ακόμη και για την επιστροφή νέων που έφυγαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το βασικό αίτιο που προκάλεσε τη μείωση του νεανικού πληθυσμού είναι η απαξίωση δεκαετιών σε παραγωγικούς τομείς, όπως ο πρωτογενής, που αποτελούσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, συνέχισε ο περιφερειάρχης, «επενδύει» με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτει τόσο σε «παραδοσιακούς» κλάδους, όπως ο πρωτογενής και ο τουρισμός, όσο και σε νέους που αφορούν την υψηλή τεχνολογία και έρευνα.  Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το κλιμάκιο για το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη ενώ εκτενής ήταν η αναφορά που έκανε στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας με την προετοιμασία για την λειτουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στο οποίο θα εγκατασταθούν εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ήπειρο, αλλά και νέες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης. «Μέσω αυτών δημιουργήθηκαν και θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον θέσεις εργασίας για νέους κατά βάση εργαζόμενους και με πολύ καλές αποδοχές. Στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί επιστημονικό δυναμικό από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με μέλη του Κέντρου Νέων Ηπείρου και εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, που υλοποιούν δράσεις στον Νομό Ιωαννίνων.

Στο κλιμάκιο της DG REGIO μετέχουν οι Κρίστοφερ Φιν, Αλίνα Μωραϊτη, Ρεμπέκα Φλέμινγκ και Αλίσια Ράιπερτ.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ