Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 11:46
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023
Εκδηλώσεις

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Αηδονοχωρίου

Off

Ο Δήμος Κόνιτσας τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Μαρτυρικού Χωριού Αηδονοχωρίου  – Αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου πεσόντων

Την Κυριακή, με τη συμπλήρωση 80 ετών από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι».

Την 9η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του.

Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό ναό του χωριού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, Προσκλητήριο Νεκρών και αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου των Ηρώων που ανεγέρθη φέτος από τον Δήμο Κόνιτσας προς τιμή των εκτελεσθέντων κατά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1943, αλλά και προς τιμή όλων των ηρώων του Αηδονοχωρίου που έπεσαν υπέρ της πατρίδας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, ο οποίος τόνισε ότι ένα όνειρο ζωής υλοποιήθηκε με την κατασκευή του Μνημείου Πεσόντων και ευχαρίστησε τον γλύπτη Μιχάλη Οικονομίδη, που φιλοτέχνησε το Μνημείο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την Πρόεδρο και τις γυναίκες του χωριού, τους συγγενείς των θυμάτων, τη Φιλαρμονική και τον μαέστρο Χρήστο Γεωργάνο, τους εργαζόμενους του Δήμου και όλους τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον ερευνητή και εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου Χριστόφορο Βλάχο για τον αγώνα  και την άοκνη προσπάθειά του επί σειρά ετών για την επίσημη αναγνώριση του Αηδονοχωρίου με ΦΕΚ και την ένταξή του στον κατάλογο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Μάλιστα εις ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε στον Χ. Βλάχο τιμητική πλακέτα.

Επιπλέον, στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, η Πρόεδρος της Κοινότητας Στυλιανή Τάσσου, ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Δημήτριος Χαντζαρόπουλος, ο καθηγητής και γλύπτης Μιχάλης Οικονομίδης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» Αντώνης Μιχαλόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των κατοίκων τον Δήμαρχο και τον κ. Βλάχο για το ενδιαφέρον τους και την κατασκευή του Μνημείου, απονέμοντάς τους τιμητική πλακέτα.

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Χριστόφορος Βλάχος κάνοντας ιστορική αναδρομή της εγκληματικής δράσης της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάϊς» του γερμανικού στρατού στο Αηδονοχώρι.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ