Επικαιρότητα

ΜΕΡ. ΤΖΟΥΦΗ – ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ Απέναντι στον «πολιτικό ακροβατισμό για το άρθρο 16»

Off

Με επικέντρωση στην πρόθεση της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 16, αξιοποιώντας την κερκόπορτα του άρθρου 28 πριν δηλαδή την αναθεώρηση του Συντάγματος, η Βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη τοποθετήθηκε, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην 103η Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Όπως ανέφερε η κα Τζούφη ο σχεδιασμός όπως αποκωδικοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω διακρατικών συμφωνιών και συνεννόησης με φορείς του εξωτερικού στη βάση διεθνών συμβάσεων.

«Πρόκειται για ένα νομικό – πολιτικό ακροβατισμό, ο οποίος φανερώνει τη βιασύνη και τον πολιτικό πόθο να γίνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πράξη στην Ελλάδα. Πανεπιστήμια που είτε ανήκουν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε σε ξένα εκπαιδευτικά funds. Φυσικά σε βάρος των δημόσιων και δωρεάν ελληνικών ΑΕΙ, και των λειτουργών τους, των πτυχίων που προσφέρουν και της έρευνας που διεξάγουν. Με τον τρόπο αυτό και ελαχιστοποιείται η δημόσια δαπάνη για τα ΑΕΙ και αποφεύγεται το πολιτικό κόστος.

Από την πλευρά μας, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ολοκλήρωση της αντιεκπαιδευτικής αυτής μεταρρύθμισης, που πλήττει το στοιχείο της κοινωνικής κινητικότητας – μια σημαντική παρακαταθήκη όλων των χρόνων της Μεταπολίτευσης», ανέφερε η κα Τζούφη, περιγράφοντας στη συνέχεια τα κυρίαρχα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα που είναι η υποβάθμιση των περισσότερων ελληνικών πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις, η συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την ανακατεύθυνση χιλιάδων νέων στα ιδιωτικά κολέγια, η στασιμότητα των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, τα πολύ κρίσιμα προβλήματα σε όλες τις πανεπιστημιακές υποδομές, η αποδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης και τα εταιρικά μοντέλα διακυβέρνησης των ΑΕΙ που προέκυψαν από το νόμο της κας Κεραμέως και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.

«Οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις επιδιώκουν να μεταλλάξουν το DNA της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε όσες και όσες την έχουμε υπηρετήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Τα ιδρύματα και οι πανεπιστημιακές αρχές οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους και να αντιληφθούν το ιστορικό φορτίο που κουβαλούν σε μια εποχή συρρίκνωσης των δημόσιων αγαθών και ιδιωτικοποίησης των πάντων, ακόμα και της πανεπιστημιακής γνώσης και έρευνας.

Στην προσπάθεια αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό τους αδιαπραγμάτευτα με μόνο στόχο να υπερασπιστεί τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και να τη θωρακίσει ανάμεσα σε πολλαπλές προκλήσεις: οικονομικές, επιστημονικές και κοινωνικές», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τζούφη στην τοποθέτησή της.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ