Επικαιρότητα

Θολό τοπίο οι νέες αντικειμενικές

Off

Στο επίπεδο των διαρροών, που στις περισσότερες περιπτώσεις εξυπηρετούν τις επιδιώξεις εκείνου που κάνει τη διαρροή, βρίσκεται ακόμη το θέμα του προσδιορισμού των νέων αντικειμενικών τιμών στη χώρα. Το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για την πολιτική απόφαση του υπ. Οικονομικών να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις των αντικειμενικών τιμών στο σύνολο της χώρας σε ποσοστά που φτάνουν μέχρι και το 19% δεν επιβεβαιώνονται επισήμως τουλάχιστον από το υπουργείο. 
Είναι γεγονός πάντως, πως μετά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των Επιτροπών ανά την επικράτεια, που άλλες κατέληξαν σε προτάσεις και για αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών και άλλες σε προτάσεις γενναίας μείωσης αυτών, η πολιτική ηγεσία βρέθηκε στη δύσκολη θέση, να συγκεράσει τις αντικρουόμενες προτάσεις.
Το εάν τελικά θα ανακοινωθεί μία οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα, που θα φτάνει κλιμακωτά το ποσοστό του 19% είναι κάτι που θα φανεί σύντομα. Οι πιέσεις όμως που ασκούνται στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών είναι ισχυρές και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί τελικά προς τα εκεί, ίσως με μία μικρότερη τελικά μείωση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Βασίλης Γοργόλης, που ορίστηκε εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην Επιτροπή, που πρότεινε μεταξύ άλλων και αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών στην Ήπειρο, παρά την αντίθετη θέση και τις προτάσεις μείωσης από την περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε, ότι εάν τελικά το υπουργείο πείστηκε να μειώσει τις αντικειμενικές τιμές, θα είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα να επανασυσταθούν οι Επιτροπές με τη συμμετοχή των δήμων σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα δουλέψουν σε βάθος χρόνου για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών, με βάση πραγματικά δεδομένα, ώστε να επιτευχθεί ο απαιτούμενος εξορθολογισμός.
«Θα πρέπει να εξεταστούν οι επιμέρους ιδιαιτερότητες των περιοχών, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος. Δε γίνεται στην περιοχή μας το Πωγώνι να εξομοιώνεται με τη Δ’ ζώνη της πόλης στα Καρδαμίτσια, γιατί πέραν της παραδοξότητας δημιουργούνται και προβλήματα διοικητικής φύσεως. Οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές στην Επιτροπή όμως από την άλλη ήταν αδύνατο να ολοκληρώσουν οι Επιτροπές αυτές ένα τέτοιο έργο σε όλη τη χώρα μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση του ΦΕΚ», σημείωσε ο κ. Γοργόλης.

Μεγαλύτερη μείωση 
στις εμπορικές χρήσεις
Η αναγκαιότητα πάντως των καιρών και η υφιστάμενη πραγματικότητα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Γοργόλη να οδηγήσει το υπουργείο σε απόφαση για μεγαλύτερη μείωση των τιμών στις εμπορικές χρήσεις από ό,τι στις κατοικίες και τα οικόπεδα.
«Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα στις εμπορικές χρήσεις και αυτό το βλέπουμε καθημερινά και στην πόλη μας, όπου κλείνουν περισσότερα καταστήματα από αυτά που ανοίγουν. Η μείωση των τιμών στις εμπορικές χρήσεις θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία, και με δεδομένο την πτώση του τζίρου και ενόψει του νέου Ασφαλιστικού, που βάζει ταφόπλακα στους αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες», κατέληξε.

Μικρό καλάθι κρατούν οι μεσίτες
Την πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξει τρομερά το τοπίο στην αγορά των ακινήτων εκφράζει ο μεσίτης Νίκος Σολομωνίδης. Μιλώντας στο ITV για το θέμα της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ξεκαθάρισε ότι η μείωση αν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά θα επηρεάσει ανοδικά μόνο τις πωλήσεις ή τις αγορές ακινήτων. Ουσιαστικά, θα υπάρξει μικρό όφελος για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα ακίνητο και άρα θα επωφεληθούν από την μείωση στα συμβόλαια. Ωστόσο, αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, δεν προβλέπεται ουσιαστική μείωση καθώς θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις ζώνες για να επωφεληθούν οι ιδιοκτήτες και να πληρώσουν μικρότερο ποσό στην Εφορία. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου