Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 02:16
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουλίου 2023
Επικαιρότητα

Κεραμικά από την ανατολή και τη δύση στην Ήπειρο

Off

Κεραμικά από τις αγορές ανατολής και δύσης που βρέθηκαν στην Ήπειρο κατά το παρελθόν, μέσα από τις σχέσεις και τους εμπορικούς δεσμούς που ανέπτυξαν οι Ηπειρώτες με τη Δύση μέσω του λιμανιού της Σαλαώρας αλλά και επιλεγμένα αντικείμενα της νεότερης κεραμικής από τη συλλογή του Φώτη Ραπακούση εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα παραμείνει τουλάχιστον ως το τέλος Αυγούστου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του Μουσείου Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου.

Πρόκειται για απλά κεραμικά σκεύη και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα και εντοπίζονται συχνά στα σπίτια των Ιωαννίνων και άλλων ορεινών οικισμών της περιοχής, όπως ανέφεραν η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου και ο Φώτης Ραπακούσης αντίστοιχα, μιλώντας στο ITV το πρωί του Σαββάτου, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης αναφέρεται στα κεραμικά από το Ιζνίκ, ένα δεύτερο από το Τσανάκ Καλέ, επίσης από την Κιουτάχεια, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν οκτώ μοναδικά εκθέματα, με μαστραπάδες στους οποίους αναγράφονται στιχοπλάκια από την Ήπειρο, τα οποία προφανώς ήταν παραγγελίες των Ηπειρωτών προς τους κατασκευαστές των κεραμικών από την Απουλία και το Πέζαρο.

Τέλος, μία ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα κεραμικά από χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία), αλλά και από σημαντικά ελληνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής του 19ου και του 20ου αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική της ανατολής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ