Επικαιρότητα

ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΟΥΛΙΟΥ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ Ικανοποίηση για την αρνητική γνωμοδότηση

Off

Την υλοποίηση των δεσμεύσεων από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου αναμένουν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αναφορικά με το αίτημά τους να μην επιτραπεί η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα όρη Σουλίου, ως τις παρυφές του δήμου Ζηρού και στα βουνά των Φιλιατών, μετά και την παρέμβαση που άσκησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Σε δελτίο τύπου η Επιτροπή αναφέρεται σε πέντε σημεία της απόφασης, τα οποία πρέπει να συνυπάρχουν για την αδειοδότηση οποιουδήποτε αιολικού πάρκου στην Ήπειρο και τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

1. Εκτός δικτύου Natura 2000 και Ζωνών Ειδικής Προστασίας

2. Συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών

3. Μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές εγγύς του οδικού δικτύου, εκτός βουνών με κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκτός τοπίων κάλλους, μονοπατιών, χιονοδρομικών, εκτός οικονομικής απειλής ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, θρησκευτικών, ιστορικών και οικοτουριστικών περιοχών

4. Μόνο με στάθμιση σοβαρών αντισταθμιστικών οφελών

5. Μόνο μετά την εκπόνηση του νέου εθνικού ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Ενστάσεις για το σταθμό αποθήκευσης ενέργειας

Επίσης όμως η Επιτροπή αναφέρεται και στην παρέμβασή της στην συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα που αφορούσε στη δημιουργία σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με συμβατικές μπαταρίες στη Δ.Ε Γραμμενίτσας Δήμου Αρταίων, ισχύος 200MW. Η Επιτροπή εξέδωσε θετική γνωμοδότηση βασιζόμενη στην θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών με έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών, αντιπολιτευτικών παρατάξεων και μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

«Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν η Επιτροπή Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσει θετικά για σταθμό αποθήκευσης ενέργειας (έστω υπό όρους) στα όρια του οικισμού Γραμμενίτσας, μέσα σε 100% δασικών εκτάσεων, ενάντια στην αρχή της προφύλαξης του περιβαλλοντικού δικαίου (προληπτικού “όχι” δηλαδή και όχι “ναι υπό όρους”), εφόσον υπάρχει, από την επιστημονική βιβλιογραφία αλλά και το ιστορικό ατυχημάτων, σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης τέτοιων μπαταριών. Επίσης τέτοια έργα θα έπρεπε να απορρίπτονται ή να δηλώνεται αναρμοδιότητα (όπως και για τα πλωτά αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) λόγω πλήρους ελλείψεως στο νόμο χωροταξικού πλαισίου για αυτά», αναφέρεται σχετικά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ