Επικαιρότητα

Ξανά από την αρχή το γαϊτανάκι με τους ΣΜΑ

Off

Ένα νέο γαϊτανάκι θα αρχίσει(;) να ξετυλίγεται από σήμερα Τρίτη με την συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και η το θέμα της παραχώρησης της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης σε ιδιώτη.

Το θέμα που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια με την περίφημη μελέτη των 30 και πλέον εκατομμυρίων για τη λειτουργία των ΣΜΑ επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς ούτε ο Σύνδεσμος ούτε και οι δήμοι προχώρησαν στις απαιτούμενες κατά το Νόμο και τις δεσμεύσεις τους ενέργειες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Έτσι, πριν το τέλος της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ ο Σύνδεσμος φέρνει προς συζήτηση το θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτη της λειτουργίας των Σταθμών, προκαλώντας άμεσες αντιδράσεις όχι μόνο από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η τελευταία μάλιστα είναι εκείνη που θέτει εκ νέου το ζήτημα για τη λειτουργία των Σταθμών, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από μόνιμο προσωπικό των δήμων ή του Συνδέσμου, που όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Και ένα ερώτημα είναι τι θα κάνει η Περιφέρεια εάν ο ΑΣΔΑ προχωρήσει σήμερα ή σε επόμενη φάση στην απόφασή του να αναθέσει την λειτουργία των ΣΜΑ σε ιδιώτη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της υπερψήφισης της πρότασης που φέρνει η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης καλούν οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ είναι για σήμερα Τρίτη στις 12.00 και θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, με τους Συλλόγους Εργαζόμενων να καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου στα Γιάννενα (Ριζάρειος Πολιτεία) στις; 11.30. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των εργαζόμενων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην προοπτική ιδιωτικοποίησης των ΣΜΑ, καθότι και οι δήμοι – μέλη του Συνδέσμου, όπως όμως και το προεδρείο του είχαν δεσμευτεί ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των Σταθμών από τους δήμους και τον ΦΟΔΣΑ.

«Το Δ.Σ του ΑΣΔΣΑ, όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διέθεσαν ήδη το προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την εγκεκριμένη έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ

Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που έρχονται δύο μήνες πριν τις εκλογές να εξοφλήσουν γραμμάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής, πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν τους δημοτικούς υπαλλήλους, το λαό της Ηπείρου απέναντι σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω ιδιωτικοποίησης», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Ζέκα.

Καταγγέλλει «παραπληροφόρηση» από τους Συλλόγους ΟΤΑ

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ ήδη οι Σύλλογοι Εργαζόμενων στους ΟΤΑ είχαν αποστείλει τις σχετικές ανακοινώσεις για την σημερινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ και την συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των ΣΜΑ, η περιφέρεια Ηπείρου με ανακοίνωσή της, δίνει τη δική της απάντηση σε όσα καταγγέλλονται, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις ευθύνες της ίδιας. Ωστόσο το σημείο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι εκείνο που αναφέρεται σ την εξασφάλιση της έγγραφης βεβαίωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΕΥΚΕ–ΧΕ) ότι οι ΣΜΑ με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.

«Όλα αυτά προκύπτουν από δημόσια έγγραφα. Αυτή είναι η αλήθεια και  όποιοι επιμένουν να την αγνοούν, αρνούνται την πραγματικότητα και παραπληροφορούν. Πάντως είναι οξύμωρο να εγκαλείται η Περιφέρεια από τη μια, ότι δήθεν καθυστέρησε τη λειτουργία των ΣΜΑ και τώρα που τελειώνει η δοκιμαστική λειτουργία τους ότι δήθεν διευκολύνει την παράδοσή τους σε ιδιώτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου παραδίδει τους ΣΜΑ στο φορέα λειτουργίας τους για να τους λειτουργήσει ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.) με το προβλεπόμενο προσωπικό προς το συμφέρον των Ηπειρώτικων νοικοκυριών, όπως επιβεβαιώνει και η αρμόδια υπηρεσία χρηματοδότησής τους (ΕΥΚΕ -ΧΕ) και στην πρόσφατη απάντησή της», αναφέρει η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της.

Στο πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης, η Περιφέρεια εκφράζει την έκπληξή της για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών σωματείων στους δήμους της Ηπείρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και των ενεργειών της Περιφέρειας, που διασφάλισε πλήρως τα συμφέροντα των Ηπειρωτών.

«Παρά ταύτα, εάν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητούσαν ενημέρωση, θα γνώριζαν ότι:

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει τους ΣΜΑ σε καθεστώς χρηματοδότησης τέτοιο που μόνο με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εξασφαλίσει 45 μόνιμες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία τους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ενημερώσει τον συμπράττοντα φορέα από τον Μάϊο 2020 πως ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της Δοκιμαστικής Λειτουργίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου παρενέβη ώστε να μην προχωρήσει και δεν προχώρησε το 2021 ο διαγωνισμός για την ανάθεση των ΣΜΑ σε ιδιώτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ενήργησε ώστε – έστω και με εργαζόμενους των Δήμων – να εκκινήσει επιτέλους η δοκιμαστική λειτουργία τους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δυνάμει Προγραμματικών Συμβάσεων ανέλαβε το συνολικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ κατά τη διάρκεια της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, ανακουφίζοντας όλα τα νοικοκυριά της Ηπείρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ