Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 05:16
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουλίου 2023
Επικαιρότητα

Ανεπίσημη «πρώτη» για το νέο πλακόστρωτο της πλατείας

Off

Την πρώτη του «ανεπίσημη εμφάνιση» έκανε το νέο πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων, όπως θα είναι η τελική του μορφή μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών έκανε μία άτυπη παρουσίαση του πλακόστρωτου με τον γκρι κυβόλιθο σε ένα δείγμα που έφερε στην αίθουσα και το οποίο άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και ως προς τον χρωματισμό του κυβόλιθου και ως προς τα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το δείγμα αυτό του νέου πλακόστρωτου της κεντρικής πλατείας παρουσιάζει σήμερα η «Ε»,. αποτυπώνοντας με τον φωτογραφικό της φακό όσο καλύτερα μπορεί να παρουσιαστεί το δείγμα του μισού τετραγωνικού περίπου που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είχε επισημάνει και ο Παύλος Βλαστός, από την ομάδα των αρχιτεκτόνων που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας ο κυβόλιθος που είχε επιλεγεί ήταν γκρι χρώματος και όχι μαύρου, όπως λανθασμένα είχε αποτυπωθεί σε μία πρώτη ψηφιακή απεικόνιση. Έτσι είχαν προκληθεί πολλές και έντονες αντιδράσεις για το μαύρο χρώμα που θα έχει το πλακόστρωτο της κεντρικής πλατείας, κάτι όμως που διαψεύστηκε προφορικά στην αρχή, με την παροχή διευκρινίσεων, αλλά πλέον και σε πρακτικό επίπεδο.

Ακόμη και τότε βέβαια, δεν ήταν λίγοι οι «άπιστοι Θωμάδες», όμως με την παρουσίαση του δείγματος του πλακόστρωτου στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται πως έχουν δοθεί οι οριστικές απαντήσεις και δεν υπάρχουν ενστάσεις. Μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκαν από θετικά μέχρι εγκωμιαστικά σχόλια για την ποιότητα του υλικού και την αισθητική του από μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Πως προχωρά το έργο

Οι εργασίες ανάπλασης στην κεντρική πλατεία συνεχίζονται όχι όμως με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς λόγω του καύσωνα των τελευταίων 10 ημερών. Ήδη πάντως στο χώρο έχουν μεταφερθεί πολλά κυβικά αμμοχάλικου που θα χρησιμοποιηθεί για τη συνέχεια των εργασιών, ενώ σταδιακά αναμένεται να εφαρμοστούν και οι παρεμβάσεις που προτείνονται από τη νέα μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στην α’ φάση των εργασιών, με την εισροή υδάτων στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιες δοκιμές που έγιναν στην επιφάνεια της πλατείας για να διαπιστωθούν τα ακριβή σημεία στα οποία δημιουργήθηκε το πρόβλημα και για να συγκεκριμενοποιηθούν οι παρεμβάσεις στεγανοποίησης της πλατείας πριν οι εργασίες μπουν στην τελική τους μορφή, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Σε πρώτη φάση πάντως, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την πλευρά της Όασης και θα επεκτείνονται σταδιακά προς την επάνω πλευρά της πλατείας (Δικαστικό Μέγαρο).

Οι εργασίες

Οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Πύρρου χωρίζονται σε έξι βασικές ενότητες που είναι:

Οι κύριες εργασίες ανάπλασης, που αναφέρονται στην ανακατασκευή του δαπέδου της πλατείας και επιπρόσθετα στο πεζοδρόμιο που κυκλώνει το χώρο της Όασης και φτάνει μέχρι την είσοδο του υπόγειου παρκινγκ στην προέκταση της οδού Πυρσινέλλα.

Η κατασκευή της μεταλλικής διώροφης στοάς στο ανατολικό άκρο της πλατείας.

Η ανακατασκευή των απολήξεων των κλιμακοστασίων του υπόγειου πάρκινγκ.

Η κατασκευή νέου κλιμακοστασίου ένωσης της πλατείας με τη συμβολή των οδών Θεοδωρίδη, Τσιρογιάννη και Μπιζανίου στο νοτιοανατολικό άκρο της.

Οι εργασίες εξοπλισμού της πλατείας με κατασκευές όπως το μεγάλο μαρμάρινο καθιστικό, τα υπόλοιπα καθιστικά και το υδάτινο κοίλο στο κέντρο της.

Οι εργασίες για την ένωση της πλατείας με το Πάρκο Κων. Μπέγκα.

Στη μελέτη επίσης προβλέπεται η ενίσχυση των φυτεύσεων, η τοποθέτηση ιδιαίτερου φωτισμού ενώ στην πλατεία θα κυριαρχεί μία υδάτινη επιφάνεια, που θα λειτουργεί όπως αναφέρουν οι μελετητές τόσο ως στοιχείο βιωματικής προσέγγισης όσο και ως διακοσμητικό στοιχείο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ