Επικαιρότητα

Δεν αντέχονται άλλοι θάνατοι στην άσφαλτο…

Off

Στο πένθος βυθίστηκαν σε διάστημα 40 περίπου ημερών τρεις οικογένειες στην περιοχή των Ιωαννίνων, που είδαν τα παιδιά τους να χάνουν τις ζωές τους στην άσφαλτο.

Τρεις νέοι άνθρωποι, τρία παιδιά με όνειρα και με μία ζωή μπροστά τους, έφυγαν ξαφνικά και αναπάντεχα, σε τροχαία δυστυχήματα, που υπενθυμίζουν σε όλους πως μπορούν να αλλάξουν τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Η αρχή έγινε στα μέσα Ιουνίου με την 21χρονη φοιτήτρια που παρασύρθηκε από φορτηγό στον κόμβο του Πανηπειρωτικού, στην προσπάθειά της να διασχίσει το πλέον επικίνδυνο ίσως σημείο του οδικού δικτύου στο λεκανοπέδιο.

Ένα σημείο που θα έπρεπε να είναι το πρώτο στο οποίο να έχει κατασκευαστεί ένας σύγχρονος, ασφαλής και λειτουργικός κυκλικός κόμβος όπως έγινε ήδη σε άλλες περιπτώσεις και που χρειάστηκε ο θάνατος της νεαρής κοπέλας για να κινητοποιηθούν εκ νέου τα αντανακλαστικά των τοπικών φορέων για να μπει μπροστά μία διαδικασία που είχε βαλτώσει…

Ακολούθησαν δύο ακόμη δυστυχήματα με μηχανές, σε διάστημα μίας εβδομάδας μεταξύ τους, με θύματα μία 22χρονη που άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ μετά από μία άνιση μάχη για ένα 10ήμερο και οδηγήθηκε τη Δευτέρα στην τελευταία της κατοικία και έναν 32χρονο, επίσης οδηγό μηχανής που άφησε την τελευταία του πνοή και αυτός στην άσφαλτο πριν από μία εβδομάδα, σε τροχαίο που είχε στον κόμβο της Εθνικής Ιωαννίνων – Αθηνών στην Πεδινή, λίγο πριν την Εγνατία.

Τρία νέα παιδιά που έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα 40 περίπου ημερών συνιστούν μία τεράστια απώλεια πρωτίστως για τις οικογένειές τους, αλλά και για την τοπική κοινωνία. Σίγουρα, δεν είναι ούτε η ώρα, ούτε και ο δικός μας ρόλος να αποδώσουμε ευθύνες, αναζητώντας τα αίτια των δυστυχημάτων. Άλλωστε αυτή είναι δουλειά και αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών που ήδη την έχουν αναλάβει.

Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγράψουμε και να επισημάνουμε τα προβλήματα απευθύνοντας μία ακόμη έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα, να προχωρήσει τα έργα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, όπου αυτά είναι απαραίτητα, πριν χαθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

Κατόπιν εορτής κόμβος στο Πανηπειρωτικό

Ένα μήνα μετά το δυστύχημα με την απώλεια ζωής της νεαρής φοιτήτριας στον κόμβο του Πανηπειρωτικού, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τη δημοπράτηση του ισόπεδου κυκλικού κόμβου, με προϋπολογισμό 556.000 ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους. Προφανώς και υπάρχει συσχέτιση της ταχύτητας ανταπόκρισης των υπηρεσιών για το συγκεκριμένο κόμβο με το δυστύχημα στα μέσα Ιουνίου και την κοινωνική πίεση που ασκείται σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτονόητα.

Όμως ο κόμβος στο Πανηπειρωτικό θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα είχε ήδη ανακατασκευαστεί, αντί να περιμένουμε πότε θα προκύψει ένα δυστύχημα, πότε θα χαθούν μία ή περισσότερες ζωές για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες και τα αντανακλαστικά τους.

Ο δήμος Ιωαννιτών ωστόσο είχε υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για τον κυκλικό κόμβο στο ΠΕΑΚΙ, όμως η πρόταση δεν εγκρίθηκε δύο φορές μάλιστα, καθώς από τη μελέτη απουσίαζε την πρώτη φορά η περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ τη δεύτερη φορά που η πρόταση κατατέθηκε εκ νέου, απορρίφθηκε λόγω μη προβλέψεων παρεμβάσεων για Άτομα με Αναπηρία.

Ο δήμος Ιωαννιτών είχε εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με το δεύτερο αιτιολογικό της δεύτερης απόρριψης, επισημαίνοντας ότι στους κλάδους του κόμβου δεν προβλέπονται διαβάσεις πεζών και πως οι κινήσεις αυτών θα γίνονται από πεζογέφυρες. Το ζήτημα είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ο χρόνος αυτός κόστισε ήδη μία ανθρώπινη ζωή.

Καθυστέρηση και στην παράκαμψη

Ακόμη όμως και εκεί που κινήθηκε η διαδικασία, κι εκεί όμως μετά από δυστύχημα που κόστισε μία ακόμη ανθρώπινη ζωή, στην παράκαμψη της πόλης ανάμεσα από τις διασταυρώσεις Σταυρακίου και Καρδαμιτσίων, το έργο ανακατασκευής έχει μείνει στη μέση. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στο πρώτο μισό του έργου, με την βελτίωση της χάραξης και την προσθήκη μίας λωρίδας εξόδου προς το γεφυράκι για την περιοχή «Άμμος Μαρμάρων», όμως το δεύτερο τμήμα από το γεφυράκι προς τη διασταύρωση στα Καρδαμίτσια βρίσκεται ακόμη σε πρώτο στάδιο και θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση, πολλοί ακόμη μήνες για να ολοκληρωθεί.

Σκέψεις για κυκλικούς κόμβους

σε όλη την παράκαμψη

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σκέψεις στην Περιφέρεια Ηπείρου κατόπιν σχετικών εισηγήσεων και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Τροχαίας, για την κατασκευή και άλλων κυκλικών κόμβων στην παράκαμψη της πόλης. Έχουν επίσης κινητοποιηθεί και περίοικοι όπως στην περίπτωση των Καρδαμιτσίων και της Ολυμπιάδας, που ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας. Με τα δύο άκρα της παράκαμψης σε Νιάρχου και σήραγγα αεροδρομίου να ανακατασκευάζονται στο πλαίσιο έργων που ήδη υλοποιούνται, απομένουν τέσσερα σημεία αιχμής, σε Καρδαμίτσια, Σταυράκι, Κάτω Μάρμαρα και Κάτω Νεοχωρόπουλο, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με φωτεινούς σηματοδότες στις διασταυρώσεις.

Όμως, ακόμη και έτσι, οι οδηγοί αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες στο συγκεκριμένο οδικό άξονα και είναι δεκάδες τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που καταγράφονται σε ετήσια βάση, με πιο πρόσφατο, το θανατηφόρο με θύμα την 22χρονη οδηγό δικύκλου. Έτσι, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο να προωθηθούν προς δημοπράτηση έργα κατασκευής και διαμόρφωσης τεσσάρων ακόμη κυκλικών κόμβων κατά μήκος της παράκαμψης, ώστε οι οδηγοί να αναγκάζονται να μειώνουν την ταχύτητα των οχημάτων τους, πλησιάζοντας σε έναν κόμβο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ