Επικαιρότητα

Αναγκαία τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της Ηπείρου

Off

Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις από τους τοπικούς φορείς ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης της περιοχής όπως ο άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά, αλλά και η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το Ηράκλειο.

Επιστολές Δημάρχου

Δύο επιστολές προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου μετά τις αρνητικές εξελίξεις στους διαγωνισμούς για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς και την πτήση Ιωαννίνων- Ηρακλείου.

Με την επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών ο Δήμαρχος τονίζει την καθοριστική σημασία που έχει για την πόλη των Ιωαννίνων, το Νομό και την όμορη περιοχή όπου διαβιεί σημαντικός πληθυσμός της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η ολοκλήρωση του άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς.

Ο Δήμαρχος σημειώνει ότι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου είναι τεράστιες και οι δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού επιτείνουν την ανησυχία για την τύχη του.

Ζητά από τον Υπουργό ενημέρωση για τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει όπως και για την εξεύρεση της πηγής χρηματοδότησης του έργου.

«Οι εξελίξεις με τις δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού επιτείνουν την ανησυχία για την τύχη του έργου αυτού.

Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρω την ανησυχία και την αγωνία του Δήμου και των κατοίκων. Αίτημα όλων είναι να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η επαναδημοπράτηση του έργου και να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του» σημειώνει ο Δήμαρχος στην επιστολή του προς τον κ. Σταϊκούρα.

Με την επιστολή του προς τον Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας η οποία κοινοποιείται και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο δήμαρχος τονίζει την ανάγκη να επαναληφθεί με καλύτερους όρους ο διαγωνισμός για την πτήση Ιωαννίνων- Ηρακλείου.

«Η πτήση Ιωαννίνων- Ηρακλείου μπορούσε να αποτελέσει μία νέα αρχή για το αεροδρόμιο και την περιοχή. Η κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου αποτελεί πλήγμα και οδηγεί σε έμμεση υποβάθμιση του αεροδρομίου το οποίο εξυπηρετεί μόνο μία πτήση εσωτερικού μέχρι σήμερα.

Για την Δημοτική μας Αρχή που κατέβαλε τεράστια προσπάθεια ώστε να γίνει πράξη η γραμμή Ιωαννίνων- Τελ Αβίβ, αποτελεί προτεραιότητα η αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Η ΟΕΒΕ

Την άμεση  επαναπροκήρυξη με καλύτερους όρους  της διαγωνιστικής διαδικασίας για την άγονη αεροπορική γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο Κρήτης ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ιωαννίνων.

«Με την  ένταξη της σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου σε αυτές τις γραμμές θα καταστεί ευκολότερη η μαζική μετακίνηση τουριστών, φοιτητών και επιχειρηματιών, που μέχρι σήμερα χρειάζεται να αλλάξουν δύο πτήσεις και να διαθέσουν πολύ περισσότερο χρόνο και χρήματα για να μετακινηθούν μεταξύ των δύο περιοχών. Επιπλέον, θα ανοίξει ο δρόμος για την εύκολη πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, αφού τόσο τα Ιωάννινα όσο και η Κρήτη αποτελούν προορισμούς με έντονο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Επίσης, θα μπορεί να υπάρχουν συνδυαστικά τουριστικά προγράμματα μεταξύ των περιοχών για την προσέλκυση εκδρομέων με δελεαστικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν τα ιδιαίτερα στοιχεία των δύο προορισμών . Όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού γίγνεσθαι με πολλαπλά οφέλη για την τοπική επιχειρηματικότητα και οικονομία», αναφέρει η ΟΕΒΕ.

Ενώσεις ξενοδόχων

Επιστολή προς τους Βουλευτές της Ηπείρου και Κρήτης για την αεροπορική σύνδεση με το Ηράκλειο απέστειλαν και ενώσεις ξενοδόχων από τις δύο περιοχές.

«Επειδή όμως θεωρούμε ότι η ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες επιδοτούμενες γραμμές είναι επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη των προορισμών μας και καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών αμφίδρομα, ζητούμε από τους Βουλευτές τόσο της Ηπείρου, όσο και της Κρήτης, να ασκήσουν άμεσα πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ώστε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό με καλύτερους όρους για τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε στο τέλος να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», τονίζεται θεωρώντας ότι «η δρομολόγηση της συγκεκριμένης πτήσης είναι πολύ σημαντική και για τις δύο Περιφέρειες της χώρας μας, Ήπειρο και Κρήτη, οι οποίες έχουν άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς».

«Η συγκεκριμένη πτήση εφ’ όσον δρομολογηθεί, μπορεί να εξυπηρετεί επίσης ταξιδιώτες από τις όμορες περιοχές της Ηπείρου που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κρήτη (Δυτική Μακεδονία, Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Νότια Αλβανία), καθώς και ταξιδιώτες από κοντινά νησιά προς την Κρήτη που έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση με αυτή και θέλουν να ταξιδέψουν προς την Βορειοδυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε το μεγάλο πλεονέκτημα των δύο αυτοκινητόδρομων Εγνατίας και Ιόνιας οδού που διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Βόρεια Ελλάδα και την δρομολογημένη κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα διευκολύνει αντίστοιχα τις μετακινήσεις στην Κρήτη» είναι ένα ακόμα επιχείρημα που προστίθεται.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι Επαγγελματικές Ενώσεις: Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης, Ένωση Ξενοδόχων N. Χανίων, Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Ένωση Τουριστικών Γραφείων & Λεωφορείων Ν. Ιωαννίνων.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ