Αποχρώσεις

Οι έκτακτες επιδοτήσεις που έγιναν μόνιμες

Off

Από σήμερα τρέχει και το Καλάθι για το σχολείο ενώ ανακοινώθηκαν και οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου.

Είναι σαν να επιστρέφουμε μερικούς μήνες πριν όταν τα pass και οι πάσης φύσεως επιδοτήσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη και αποτελούσαν το βασικό τμήμα των πολιτικών αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Μεσολάβησαν οι εκλογές κατά τις οποίες τα επιδόματα αποτέλεσαν μέρος της αντιπαράθεσης και εκτιμήθηκε ότι η μεγάλη εκλογική νίκη της ΝΔ οφείλεται και στην υιοθέτηση αυτής της πολιτικής.

Έγινε όμως και μία συζήτηση για το αν υπάρχουν και άλλες πολιτικές ενώ διαφάνηκε και μία αίσθηση ότι βγαίνουμε από το τούνελ και ότι στο κοντινό μέλλον πιθανόν να μην χρειάζονται τέτοια έκτακτα μέτρα.

Σύντομα όμως διαφάνηκε ότι η διεθνής τάση δεν αλλάζει, κι ότι η ακρίβεια είναι παρούσα.Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων έστειλε και το δικό της μήνυμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μοιάζει αυτονόητη η συνέχιση της πολιτικής επιδομάτων. Σκέψεις για προσαρμογή τους με μειώσεις ώστε να καλύπτουν μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, θα επιφέρουν αν υλοποιηθούν επιβάρυνση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών αφού η ακρίβεια πλήττει οριζόντια και τα μεσαία εισοδήματα.

Ο χειμώνας φαίνεται ότι ήρθε νωρίτερα έστω κι αν κάνει ακόμα ζέστη. Και ίσως να ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέες πιο μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ακρίβεια.

 

Οι τεράστιες αλλαγές στην επικοινωνία

Το καλό με την τεχνολογία της επικοινωνίας εξ αποστάσεως είναι ότι είναι δημοκρατική. Με ελάχιστα μέσα πια και όλο και φτηνότερα, ακόμα και με μία μικρή τηλεφωνική συσκευή, μπορείς να επικοινωνήσεις με τους πάντες, να εκφραστείς, να ενημερωθείς. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα μόλις δέκα χρόνια πριν. Ούτε καν θυμόμαστε εκείνη την εποχή.

Υπήρξε όντως η εποχή που πλήρωνες πανάκριβα τις συσκευές ή και υπηρεσίες όπως η αναγνώριση κλήσης. Αλλά η αγορά της τεχνολογίας εδώ έδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί μπροστά και σε μία τεράστια ζήτηση παγκόσμιας εμβέλειας.

Εμείς σήμερα τείνουμε να βλέπουμε μόνο την αρνητική πλευρά των εξελίξεων. Ότι είμαστε ευάλωτοι πια στην τοξικότητα, τα σκουπίδια του δικτύου, στις αγοραίες εκδοχές του καταναλωτισμού αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο ή στην εύκολη πρόσβαση των ανεπιθύμητων. Και δίνουμε μεγάλο χώρο στις εταιρίες που μας πωλούν τις εφαρμογές τους.

Το ότι δεν βλέπουμε τα θετικά, είναι από μόνο του ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει.

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ