Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 06:19
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Ανοίγοντας πύλες στην ψηφιακή εποχή

Off

Προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή αποτέλεσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί και στο μέλλον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου Ιωαννιτών.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ιωαννιτών με συντονισμένες παρεμβάσεις, δράσεις, επιλογές αλλά και σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα άνοιξε διάπλατα μία πύλη στην ψηφιακή εποχή, όπως ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Ευάγγελος Καρβούνης, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του δημάρχου Δημ. Παπαγεωργίου και του αρμόδιου αντιδημάρχου ψηφιακής διακυβέρνησης Φώτη Βάββα.

Στη νέα προσπάθεια ψηφιακού επανασχεδιασμού του Δήμου και μετά από πολύμηνη διαδικασία, ο κ. Καρβούνης είπε πως ολοκληρώθηκε η Ψηφιακή Στρατηγική του Δήμου με ορίζοντα 10ετίας, η οποία είναι σύμφωνη με την εθνική και ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική, καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η Ψηφιακή Στρατηγική θα επικαιροποιείται διαρκώς μέσω διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Περιλαμβάνει εκτός από το γενικότερο όραμα και τις κατευθυντήριες γραμμές των ψηφιακών παρεμβάσεων, ένα οδικό χάρτη καθώς και συγκεκριμένες δράσεις που θα προσαρμόζονται ανάλογα με τους υπάρχοντες πόρους και τα μέσα χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της.

«Στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το δυναμικό των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως εργαλείο σύγχρονης διακυβέρνησης και μοχλό ανάπτυξης, χτίζουμε τα «Έξυπνα Γιάννενα», τα Γιάννενα της νέας εποχής», υπογράμμισε.

Σημαντική διάσταση της νέας στρατηγικής αποτελεί ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο την ενίσχυση της προσφοράς εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών προσανατολισμένων στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Τα νέα ορόσημα

Ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στα ορόσημα της περιόδου 2019-2023.

Η δημιουργία Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της θητείας της Δημοτικής Αρχής ήταν μία έμπρακτη απόδειξη της βούλησής της, όπως ανέφερε.

Ο Δήμος, με ιδίους πόρους, ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό έργο που αφορά στην ομαλή μετάβαση του Δήμου από την παραδοσιακή τηλεφωνία σε μια σύγχρονη, προηγμένη, κεντρική πλατφόρμα ενοποιημένης επικοινωνίας, της αναδόχου εταιρείας Cisco.

Το έργο περιλάμβανε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών τηλεφωνίας του προσωπικού, καθολικά σε όλα τα κτίρια του Δήμου, με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υποδομών του, ώστε να παρέχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Ο Δήμος στοχεύοντας να επεκτείνει τις υπηρεσίες του σε όσο δυνατόν περισσότερους πολίτες και επισκέπτες, θα διευρύνει το νέο σύστημα τηλεφωνίας, τα επόμενα χρόνια, με εφαρμογή τηλε-εξυπηρέτησης που περιλαμβάνει πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να εξυπηρετούνται και τα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, (ΑμεΑ και φροντιστές, μονογονεϊκές οικογένειες, πολίτες τρίτης ηλικίας).

Τρεις δράσεις

που σημείωσαν επιτυχία

Εξαρχής ο Δήμος πορεύτηκε με γνώμονα ότι οι ψηφιακές δυνατότητες θέλουν και ψηφιακές δεξιότητες. «Δεν αρκεί να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα ψηφιακών υπηρεσιών στον πολίτη, οφείλουμε ταυτόχρονα και να τον εκπαιδεύσουμε, ώστε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες αυτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημείωσε και αναφέρθηκε σε τρεις δράσεις που υλοποιήθηκαν:

Ο Δήμος, ως Ακαδημία Cisco, έχει τη δυνατότητα πιά να προσφέρει τα προγράμματα του Cisco Networking Academy σε ένα ευρύ φάσμα συμπολιτών μας, χωρίς οποιαδήποτε κόστος συμμετοχής. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 3 κύκλοι εκπαιδευτικών σεμιναρίων και το επόμενο έτος σχεδιάζουμε πλέον και δια ζώσης μαθήματα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών μαζί με τους δήμους Αθηναίων και Θερμαϊκού, πρόσφερε πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων σε άτομα άνω των 65 ετών.

Κομβικό γεγονός στην πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου αποτέλεσε η σύνταξη και υποβολή του «Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου και του Σχεδίου Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης Δήμου Ιωαννιτών», το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στο 2022. Σύμφωνα με αυτά ο Δήμος μας προχώρησε στον καθορισμό των προτάσεων του για έργα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ΠΥ 3.069.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η Δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre), η Επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi και η Ενσωμάτωση Συστημάτων Κυβερνοασφάλειας είναι μερικά από τα έργα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη πρόταση, τα οποία θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Στο ίδιο πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο το έργο με τίτλο «Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών», ενταγμένης στο Ε.Π. ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-20. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο συμβασιοποιείται την επόμενη εβδομάδα στα 3 από τα 6 Υποέργα του, ενώ παράλληλα καταφέρνει να περάσει στη νέα Προγραμματική Περίοδο αποφεύγοντας την απένταξή του.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των ψηφιακών υπηρεσιών του ο Δήμος προχώρησε στην ενεργοποίηση τριών πολύ σημαντικών εργαλείων για τις ανάγκες των πολιτών, Συστήματος Ηλεκτρονικής Είσπραξης Βεβαιωμένων Οφειλών, Συστήματος Ηλεκτρονικών Αιτήσεων (για 45 διαδικασίες του δήμου) και Συστήματος Ηλεκτρονικών Κρατήσεων-Ραντεβού. Ενδεικτικά, από τις 15/07/2023, ημέρα έναρξης λειτουργίας του συστήματος, μέχρι σήμερα στο Σύστημα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων έχουν καταχωριστεί 468 αιτήσεις, με απαντημένες τις 407 και εκκρεμείς τις 61. Από αυτές οι 335 αφορούν Έκδοση Βεβαίωσης Μη Οφειλής ΤΑΠ.

Η πλατφόρμα Novoville

Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο την καλύτερη και αμεσότερη επικοινωνία με τους δημότες, ο Δήμος συνεχίζει την υποστηρίζει την παρακολούθηση αιτημάτων από τους πολίτες και την διαχείριση τους μέσω του συστήματος διαχείρισης αιτημάτων της Novoville. Κατά το τελευταίο 6μηνο καταχωρίστηκαν συνολικά 1518 ηλεκτρονικά αιτήματα, με επιλυμένα ή σε εξέλιξη περίπου το 78% και με μέσο όρο ημερήσιων αιτημάτων και μήνα 7 και 143 αντίστοιχα.

Ο Δήμος έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό η Αντιδημαρχία Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Ιωαννιτών με αντιδήμαρχο τον Φώτη Βάββα, κίνησε τις διαδικασίες ώστε να προμηθευτεί ο Δήμος ένα 3D οπτικό scanner για να υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης αποτύπωσης εξωτερικών και εσωτερικών χώρων κτιρίων.

Σε συνεργασία με την Google ο Δήμος ξεκίνησε μέσα στο 2023 το Πρόγραμμα «Grow Greece with Google», δράση που απευθύνεται στις επιχειρήσεις του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Η δράση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε νέα ψηφιακά εργαλεία και συμβουλευτική ώστε οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του τουριστικού τομέα να αποκτήσουν στρατηγικά πλεονεκτήματα και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.«Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω μαζί με όσα καινούρια φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή για το Δήμο μας θα αποτυπωθούν στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα «ανέβει» τις επόμενες μέρες. Θα αντικατασταθεί η μέχρι σήμερα ενεργή και με ελάχιστη επισκεψιμότητα ιστοσελίδα του δήμου μας, με έναν σύγχρονο ιστοχώρο που θα περιλαμβάνει την web έκδοση της ιστοσελίδας καθώς και την εφαρμογή για κινητές συσκευές προκειμένου ο δημότης να έχει άμεση ενημέρωση των εξελίξεων στον δήμο» κατέληξε ο κ. Καρβούνης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ