Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 04:25
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Ένα βραβείο για την ξεχωριστή προσφορά του Μωυσή Ελισάφ

Off

Τον αείμνηστο δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και την προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση τίμησε το βράδυ της Τετάρτης σε μία συγκινητική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο η Οργανωτική Επιτροπή των ΟΤΑ Awards στην ετήσια εκδήλωση των βραβείων τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το βραβείο παρέλαβαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου και η σύζυγος του Μ. Ελισάφ, Κλεοπάτρα Χατζηγιάννη υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Στις οθόνες στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με κάποιους από τους κορυφαίους σταθμούς της παρουσίας του Μ. Ελισάφ στον δήμο Ιωαννιτών από την προεκλογική περίοδο του 2019 και την εκλογή του μέχρι σε συναντήσεις με τους κορυφαίους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγική ομιλία της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Μ. Ελισάφ δεν υπήρξε απλά μία κορυφαία φυσιογνωμία της Ιατρικής, του Εβραϊσμού και της Αυτοδιοίκησης.

«Ήταν ένας σύγχρονος στοχαστής. Με βαθιά παιδεία, μόρφωση και όραμα. Ήταν συνάμα κι απλός. Κουβαλούσε εκείνη την απλότητα της γειτονιάς που μεγάλωσε, της γειτονιάς που έζησε τον βίαιο ξεριζωμό και τον αφανισμό.

Η εκλογή του το 2019 στο αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης και όχι μόνο.

Για την πόλη του άνοιξε ένα ακόμη παράθυρο στον κόσμο.

Αυτά ήταν τα Γιάννενα του Μωυσή Ελισάφ. Πέρα από τον ορίζοντα που κόβει το Μιτσικέλι. Πάνω από τα στενά όρια της γεωγραφίας.

Τα Γιάννενα του Μωυσή είναι οικουμενικά. Αυτή είναι και η βαριά κληρονομιά που άφησε. Μαζί με το σπουδαίο του έργο στην Ιατρική, την τεράστια προσφορά στην μικρή Εβραϊκή Κοινότητα, στον πολιτισμό και στα γράμματα.

Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφερθούμε διεξοδικά σε μια τέτοια προσωπικότητα για την οποία θρήνησε όλη η χώρα. Και πάλι πτυχές της ζωής, της προσφοράς του και του έργου του δεν θα καλυπτόταν. Η θητεία του στο αξίωμα του δημάρχου Ιωαννίνων ήταν σύντομη. Μία μικρή γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της πόλης. Γιατί γέφυρες ήθελε να φτιάχνει και να ενώνει. Την ημέρα της ορκωμοσίας του έκλεισε την ομιλία με μία φράση του Γκάντι. «Θέλεις την αλλαγή, γίνε η αλλαγή». Και ο Μωυσής έβαλε την σφραγίδα του για να αλλάξουν τα Γιάννενα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Εύη Φραγκάκη, συντονίστρια της εκδήλωσης και εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Η Υφ. Εσωτερικών Β. Χαραλαμπογιάννη

Στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη αναφέρθηκε και αυτή στην προσωπικότητα του εκλιπόντος δημάρχου Μ. Ελισάφ. «Η τιμητική βράβευση στο πρόσωπο του Μ. Ελισάφ είναι εξαιρετικά σημαντική για την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί ο Μωυσής στάθηκε πάνω και πέρα από τα κόμματα, τις ιδεολογίες και τις πολιτικές. Υπάρχουν και αυτά τα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση και ο Μωυσής υπήρξε μία από αυτές τις σπάνιες προσωπικότητες. Μία αυτοδιοικητική και όχι μόνο προσωπικότητα, πανελλαδικής εμβέλειας. Οι πολίτες των Ιωαννίνων ήταν εξαιρετικά τυχεροί που τον εξέλεξαν δήμαρχο και εξαιρετικά άτυχοι που τον έχασαν νωρίς», ανέφερε η κα Χαραλαμπογιάννη.

Και άλλα βραβεία  στον δήμο Ιωαννιτών

Τα Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΤΑ Awards 2019 – 2023 είναι τα μοναδικά τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδίοικησης της χώρας, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας δράσεις και έργα για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής των πόλεων αλλά και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη για το σύνολο της τετραετίας 2019 – 2023.

Στην κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία προέδρευσε η διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Ο δήμος Ιωαννιτών στα ΟΤΑ Awards έλαβε επίσης βραβεία στις κατηγορίες του αστικού σχεδιασμού και δομημένου περιβάλλοντος το οποίο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος, της κοινωνικής πολιτικής το οποίο παρέλαβε η αντιδήμαρχος Χριστίνα Κωτσαντή, του πολιτισμού που παρέλαβε η αντιδήμαρχος Ελένη Ακονίδου και του τουρισμού το οποίο παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ