Σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά με μερικά κομμάτια να λείπουν από το παζλ των δομών που θα ήθελε να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, βρίσκεται το δίκτυο των δομών ψυχικής υγείας στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας που καλύπτονται από την Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση.
Η αλλαγή που συντελέστηκε, όχι χωρίς προβλήματα και με πολλές αντιδράσεις στο επίπεδο του Ψυχιατρικού Τομέα στο ΠΓΝΙ, μετά την ενσωμάτωση και των δομών του νοσοκομείου Χατζηκώστα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθυντή της Κλινικής, Καθηγητή Θωμά Υφαντή, έχει ήδη αποδώσει καρπούς και αυτό θα γίνει ακόμη πιο ευδιάκριτο το επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Υφαντής, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο με τη συνεργασία της Μονάδας Προσβασιμότητας, ήδη οι δομές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων που χρήζουν στήριξης και βοήθειας στις περιοχές αρμοδιότητας που είναι τα Ιωάννινα και η Θεσπρωτία.
«Έχουμε ήδη εντάξει στη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης περισσότερους από 20 ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο και οι θεραπευτικές πράξεις που υλοποιούμε είναι μεταξύ 150-200 το μήνα. Σχεδιάζουμε παράλληλα τακτικές ενημερώσεις στα οκτώ Κέντρα Υγείας και έχουμε άριστη συνεργασία και με το νοσοκομείο Χατζηκώστα όπως φυσικά και με το ΠΓΝΙ», ανέφερε ο κ. Υφαντής.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα πλην των παρεμβάσεων προς τα Κέντρα Υγείας, ο κ. Υφαντής τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για δύο Κινητές Μονάδες η μία εκ των οποίων θα είναι μόνο για την πόλη των Ιωαννίνων. «Ανεξάρτητα από αυτό πάντως μέχρι σήμερα, δε διαθέτουμε ένα από τα καλύτερα δίκτυα δομών ψυχικής υγείας στη χώρα», ανέφερε ο κ. Υφαντής.
Τα απόνερα
της πανδημίας
Ο κ. Υφαντής στο μεταξύ ρωτήθηκε και για τις επιπτώσεις που καταγράφονται στον ψυχικό κόσμο των πολιτών, ευάλωτων και μη, στο διάστημα μετά τη λήξη του παγκόσμιου συναγερμού για την πανδημία, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη στατιστικά δεδομένα, υπάρχει όμως η κλινική πράξη που επιβεβαιώνει ότι το διάστημα του εγκλεισμού επηρέασε καθοριστικά στην αύξηση στις φοβίες, των διαταραχών μετατραυματικού στρες και της κατάθλιψης. «Επίσης όμως θα πρέπει να παρατηρήσουμε, ότι και τα περιστατικά αύξησης της επιθετικότητας ενηλίκων και ανηλίκων έχουν να κάνουν με τον εγκλεισμό και την αντίληψη που δημιουργήθηκε ότι ο ιός μας επιτίθεται άρα πρέπει να προστατευθούμε. Παράλληλα, έχουμε βιώσει και πάρα πολλά πλήγματα που επηρέασαν αυτή την ψυχική κατάσταση όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τώρα στη Γάζα, το δυστύχημα στα Τέμπη και άλλα γεγονότα και όλα αυτά δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα και αυτό με τη σειρά του διαμορφώνει τις συμπεριφορές των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Υφαντής.
Ενημερωτική
εκδήλωση
Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση σε συνεργασία με τη Μονάδα Προσβασιμότητας και Κοινωνικής Στήριξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν από κοινού μία ανοιχτή εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα προς τους φοιτητές με θέμα «Ψύχωση: Μύθοι και πραγματικότητα». Εκτός από τον κ. Υφαντή, χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικές μέριμνας Παναγιώτα Καντή που αναφέρθηκε στο ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Μονάδας Προσβασιμότητας για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης φοιτητών που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του έργου της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση από το επιστημονικό της προσωπικό.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
26 Ιανουαρίου 2024 -
7 Νοεμβρίου 2023 Εθνικό Δίκτυο για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
-
11 Οκτωβρίου 2023 Η ψυχική υγεία ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα
-
-
22 Απριλίου 2023 Νέες Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας
-
10 Φεβρουαρίου 2023 Αφηγηματική τέχνη και ψυχική υγεία
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.158)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.116)
- Εκδηλώσεις(1.536)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.858)
Αρθρογραφία
Είσοδος