Στην προσφυγή σε ένδικα μέσα, πρώτα με εξώδικες διαμαρτυρίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε δεύτερη φάση με την κατάθεση αγωγών ώστε να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τις επιδοτήσεις τις οποίες είτε έλαβαν μειωμένες είτε άλλοι δεν τις έλαβαν καθόλου.
Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην κτηνοτροφία χαρακτηρίζεται πλέον οριακή με τους κτηνοτρόφους σε μόνιμες σταβλικές εγκαταστάσεις και τους μετακινούμενους να περιμένουν την πληρωμή των επιδοτήσεων, όμως να πέφτουν από τα σύννεφα βλέποντας μειωμένα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Αυτό όμως δεν παρατηρείται μόνο στα Γιάννενα και στην Ήπειρο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχοντας προκαλέσει ένα κύμα διαμαρτυριών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ατύπως, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κάνει λόγο για «λάθη» που θα διορθωθούν στην πορεία.
Όπως επισημάνθηκε όμως στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας με τη συμμετοχή δεκάδων κτηνοτρόφων από την Ήπειρο, αυτό που τελικά εφαρμόζεται είναι το πρώτο σκέλος του σχεδίου σταδιακής μείωσης των επιδοτήσεων, με έναν καθολικό όμως χαρακτήρα.
Όπως ανέφεραν ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Γ. Δεκόλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χ. Λιούρης αντίστοιχα η πρόβλεψη της νέας ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο ως το 2027 είναι η μείωση των επιδοτήσεων σε ποσοστό 20%.
Αυτό όμως που έγινε στην πράξη είναι μειώσεις που ξεπερνούν και το 50% και δικαιούχοι που δεν είδαν ούτε ένα ευρώ να μπαίνει στους λογαριασμούς τους.
«Αυτό που δεν έχουν καταλάβει όσοι αποφασίζουν είναι πως οι επιδοτήσεις δεν είναι για τους κτηνοτρόφους, αλλά για να ταΐσουν τα ζώα τους το χειμώνα. Φτάσαμε πλέον σε μία οριακή κατάσταση που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει», ανέφερε ο κ. Δεκόλης.
«Προφανώς υπάρχει ανησυχία μετά από αυτά που είδαμε στους λογαριασμούς αλλά και επειδή δεν έχουμε ενημερωθεί από το υπουργείο για το τι προβλέπει η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Λιούρης.
«Ή τώρα ή ποτέ»
Ο Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του τόνισε πως η αγανάκτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ, επιχειρώντας πάντως να απομακρύνει τις ευθύνες από το κυβερνητικό πεδίο και αποδίδοντάς τες στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Το έχω πει πολλές φορές ότι ΟΣΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να περιέλθουν στον πλήρη έλεγχο του κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών στον πρωτογενή τομέα και αν δεν γίνουν τώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση από τον Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ», ανέφερε αρχικά.
Παραμένουν
τα «δήθεν» δικαιώματα
Ένα δεύτερο ζήτημα που αναδείχθηκε στη χθεσινή συγκέντρωση είχε να κάνει με τα δικαιώματα των βοσκήσιμων εκτάσεων και με εκείνους που έχουν «καρπωθεί» τεράστιες εκτάσεις ανά την Ελλάδα, χωρίς καν να διαθέτουν ζώα.
Η περίφημη τεχνική λύση που δόθηκε πριν μερικά χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς ακόμη και σήμερα εκατομμύρια στρέμματα φαίνονται στο πληροφοριακό σύστημα ότι ανήκουν σε δηλωμένες εκτάσεις από πρόσωπα που έχουν δικαιώματα βόσκησης, αλλά που δεν τα γνωρίζει κανείς στις περιοχές.
«Είναι αδιανόητο να συζητάμε το 2023 ότι στην Ήπειρο έχουμε 170.000 αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν δικαιώματα σε βοσκήσιμες εκτάσεις και να έχουν δικαιώματα σε αυτές κάποιοι που εμφανίζονται ως κτηνοτρόφοι από τη Μύκονο, την Άνδρο και την Κρήτη.
Το μόνο που ζητάμε είναι, να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος. Αν έχω 700 ζώα, να γίνεται ο έλεγχος για να διαπιστωθεί και να αποκτώ τα δικαιώματα βόσκησης για αυτά και για να αυξήσω τον αριθμό τους. Αν έχω 200, τότε είμαι κλέφτης. Πιο απλή διαδικασία για να διαπιστωθεί η πραγματικότητα δεν υπάρχει, αλλά προς το παρόν ο κλέφτης είναι αυτός που κερδίζει», τόνισε ο κ. Δεκόλης.
Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε από την πλευρά του πως το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα, όμως προκύπτουν προβλήματα όπως είναι η πρόσφατη ακύρωση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης και της μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια Ηπείρου καθ’ υπόδειξη μάλιστα του αρμόδιου υπουργείου.
«Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν και σήμερα στην οροσειρά του Γράμμου κάποιοι δήλωναν βοσκήσιμες εκτάσεις και είχαν δικαιώματα χωρίς να έχουν ζώα. Έπαιρναν και παίρνουν αυτοί τις επιδοτήσεις και όχι οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στις περιοχές», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
20 Αυγούστου 2024 -
14 Αυγούστου 2024 Η δύσκολη επόμενη ημέρα για τους κτηνοτρόφους
-
8 Αυγούστου 2024 Λήψη μέτρων για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων
-
16 Ιουλίου 2024 Κοινό μέτωπο απέναντι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
-
25 Ιανουαρίου 2024 Κινήσεις ελέγχων προς τη σωστή κατεύθυνση
-
24 Ιανουαρίου 2024 Το κόστος παραγωγής βγάζει τους αγρότες στους δρόμους
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.202)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.867)
Αρθρογραφία
Είσοδος