Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:59
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Οικοδομώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές

Off

Το δικό του λιθαράκι στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών για την Ήπειρο συνολικά, φιλοδοξεί να βάλει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με την δημιουργία της νέας υποδομής εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα στο 2025.

Η δημοπράτηση για το έργο της ανέγερσης ενός νέου ακινήτου για το οποίο έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και υπάρχουν πλήρη σχέδια και πλήρεις μελέτες, έγινε στις 31 Οκτωβρίου και συνέπεσε χρονικά με την εκδήλωση που έγινε στα Ιωάννινα με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του ΙΤΕ.

Στο νέο κτίριο θα στεγαστούν οι υποδομές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών που λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας υπό την αιγίδα του ΙΤΕ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το οποίο ιδρύθηκε χάρη στις προσπάθειες του αείμνηστου τέως πρύτανη Δημ. Γλάρου, με τη συνεργασία και άλλων κορυφαίων ακαδημαϊκών όπως του Χαρ. Μουτσόπουλου και του Δημ. Σιδερή αρχικά, του Χρ. Μασσαλά και του Κων. Δραϊνα και άλλων στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση για τη δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 12.5 εκ. έγινε από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, στη διάρκεια της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για ένα όνειρο πολλών ετών που θα υλοποιηθεί σύντομα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11η Δεκεμβρίου και η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να έχει γίνει ως τα μέσα Μαρτίου. Το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, κάτι που σημαίνει, ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2025.

Τι θα περιλαμβάνει

Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί σε έκταση πέντε στρεμμάτων εντός της Πανεπιστημιούπολης και όπως ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης στο εμβαδόν των 5.000 τ.μ περίπου θα φιλοξενεί ερευνητικά εργαστήρια, χώρους γραφείων για υποστήριξη, αίθουσες σεμιναρίων και εκπαίδευσης, εργαστήρια και όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ έκανε και μία αναλυτική παρουσίαση της ταυτότητας του Ιδρύματος και στους στόχους που έχει που είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, η εκπαίδευση και η μάθηση και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Σάββας Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του ΙΒΕ από το 1993 όταν έγινε η πρώτη συζήτηση και το 1998 όταν συγκροτήθηκε το πρώτο Επιστημονικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα.

Χαιρετισμοί

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό με αναφορές στην παρακαταθήκη του εκλιπόντος δημάρχου Μ. Ελισάφ στην ιατρική έρευνα και στη διασύνδεση αυτής με τον δήμο Ιωαννιτών, απηύθυνε ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου. Η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου έκανε μία σύντομη παρουσίαση της ταυτότητας του φορέα αλλά και των περιθωρίων συνεργασίας με το ΙΤΕ και το ΙΒΕ αντίστοιχα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ