Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:51
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Αντιμετωπίζοντας την παιδική παχυσαρκία

Off

Μία ανοιχτή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με επιστημονικές προσεγγίσεις, κατανοητές όμως, στο ευρύ κοινό ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» από τον Σύλλογο Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα στην Ήπειρο.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η παχυσαρκία, με αναφορές και επεξηγήσεις στα αίτια, τις επιπτώσεις και την αντιμετώπισή του κάτι που αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τη χώρα να κατέχει την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στους δείκτες της παιδικής παχυσαρκίας.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας κα Χαρμανδάρη παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την παχυσαρκία στην Ελλάδα που είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Στην Ελλάδα, καταγράφονται παχύσαρκα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε ποσοστό 21% έναντι 15% στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στη σχολική και εφηβική ηλικία το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 41% έναντι 25% στην Ευρώπη.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να είναι παχύσαρκοι ενήλικες και να αναπτύξουν νοσήματα που οδηγούν σε πρόωρη θνησιμότητα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, παιδιά ηλικίας 10-14 ετών που είναι παχύσαρκα έχουν 8% περισσότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα παιδιά να παρουσιάσουν τέτοια νοσήματα που φτάνουν μέχρι και το 79% σε περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων είναι παχύσαρκος.

Σοβαρές είναι οι πιθανές επιπλοκές στην υγεία των παχύσαρκων παιδιών που συγκεκριμενοποιούνται σε εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υπέρταση καρδιαγγειακές παθήσεις, υπερλιπιδαιμία κ.λπ.

Μία επίσης σημαντική παράμετρος έχει να κάνει και με το ετήσιο κόστος των δαπανών για το επιπρόσθετο κόστος νοσηλείας στην Ελλάδα για παιδιά και ενήλικες που είναι παχύσαρκοι και το οποίο φτάνει τα 4 δις ευρώ.

Εθνικό μητρώο

Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους, στη βελτίωση της υγείας των πολιτών ως ενήλικα άτομα και στη μείωση του κόστους της νοσηλείας λόγω επιπλοκών που μπορεί να παρουσιάσουν οι παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή τους.

Για το σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 η σύνταξη του εθνικού μητρώου πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία με τίτλο «Χάνω βάρος – Κερδίζω ζωή». Ο πρώτος στόχος του προγράμματος όπως ανέφερε η κα Χαρμανδάρη είναι η καταγραφή και παρακολούθηση των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία και τις συνέπειές της, ο δεύτερος είναι η καθοδήγηση των παιδιάτρων και των γενικών ιατρών με οδηγίες ώστε να υπάρχει και να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κα Κυρκιλή, διαιτολόγος – διατροφολόγος ανέπτυξε το θέμα του ρόλου της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους αντίστοιχα, ενώ τέλος ο δρ. Κλινικής Φυσιολογίας Γιώργος Βαβέτσης μίλησε για την άσκηση και την οστική υγεία παιδιών και εφήβων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ