Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:12
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Άφησε το αποτύπωμά του σε μεγάλα έργα

Off

Με μία αναμνηστική τιμητική πλακέτα ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της σημαντικής του προσφοράς στην υλοποίηση των μεγαλύτερων έργων υποδομής στη χώρα, όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, αλλά και η Εγνατία Οδός, η οποία επιδόθηκε από τον Ιωάν. Τσίγκρο στον Παν. Παπανικόλα επισφραγίστηκε η εκδήλωση του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ προς τιμήν του σπουδαίου Γιαννιώτη μηχανικού.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ που ήταν γεμάτη από συναδέλφους μηχανικούς και όχι μόνο, αποτέλεσε την αφορμή για τους μεγαλύτερους να θυμηθούν την προσφορά του κ. Παπανικόλα και για τους νεότερους να γνωρίσουν από κοντά έναν μηχανικό που έβαλε φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του σε σπουδαία έργα.

Ξεχωριστή αναφορά στην εκδήλωση έγινε στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με τον κ. Παπανικόλα να μιλά για τον σχεδιασμό της κατασκευής, την υλοποίηση, αλλά και τη συντήρηση που θεωρείται μία επίσης κρίσιμη διαδικασία για όλα τα έργα υποδομής, πολύ δε περισσότερο για έργα με τεράστια ευαισθησία, όπως η εν λόγω γέφυρα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος αναφέρθηκε στα ορόσημα της μακράς σταδιοδρομίας του Παναγιώτη Παπανικόλα, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού.

Πρόκειται για έναν Γιαννιώτη που διαπρέπει με το έργο του στο εσωτερικό και το εξωτερικό, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ο οποίος πέρα από την επαγγελματική διαδρομή εξήρε και το ήθος του Παναγιώτη Παπανικόλα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι έργα που φέρουν την σφραγίδα του Παναγιώτη Παπανικόλα «έσπασαν» οριστικά την απομόνωση της Ηπείρου.

Βιντεοσκοπημένο προβλήθηκε το μήνυμα του Θεοδόση Τάσιο – Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ ενός καθηγητή που είναι μία εμβληματική προσωπικότητα για τον κλάδο των μηχανικών στην Ελλάδα, ενώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπρύτανης Θεόδωρος Ματίκας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του μηχανικού και της επιστήμης του.

«Η πιο σπουδαία προσφορά είναι ότι έφερε σε πέρας την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό», σημείωσε ο αντιπρύτανης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Το «σχολείο» της Εγνατίας

και η γέφυρα Ρίου

Η Εγνατία Οδός για τον Παναγιώτη Παπανικόλα, όπως είπε ο ίδιος ήταν ένα μεγάλο σχολείο, καθώς στο τμήμα της Ηπείρου χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν δύσκολα προβλήματα.

Αναφέρθηκε εκτενώς όμως στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ενός έργου που κατασκευάστηκε με σύμβαση παραχώρησης, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες να στηρίξει ένα τόσο μεγάλο έργο.

Για τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, σημείωσε ότι για πρώτη φορά έγινε θεμελίωση σε τέτοιο βάθος και σε έναν πυθμένα που ήταν λάσπη. Η καλωδιωτή γέφυρα, έχει μία ακόμη μοναδικότητα. Το κατάστρωμα δεν είναι «κουμπωμένο», αλλά είναι αναρτημένο, στηρίζεται κυρίως από τα καλώδια και μοιάζει σαν την κλωστή που περνά από τη βελόνα. Μία ξεχωριστή τεχνολογία είναι τα καλώδια της γέφυρας.

Η γέφυρα συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και όσοι έχουν μνήμες από την εποχή προ κατασκευής της καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα την τεράστια αλλαγή που έφερε για την Αιτωλοακαρνανία και για την Ήπειρο.

Στη γέφυρα υπάρχει μόνιμη τεχνική διεύθυνση. Γίνονται πολύ τακτικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι υλικών. Προγραμματισμένη συντήρηση αλλά και έκτακτη αν προκύψει ανάγκη, ειδικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ γίνονται και άμεσες παρεμβάσεις για αποκατάσταση οποιασδήποτε φθοράς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ