Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 05:03
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Σε… θαύμα ελπίζει το Πάρκο Τεχνολογίας

Off

Μόνο σε κάποιο… θαύμα φαίνεται πως μπορεί να ελπίζει η Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με την κάλυψη του σκέλους της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχει ενταχθεί, για το Πάρκο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας, με τον  αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση, να αποφεύγει διακριτικά να δεσμευτεί, ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί και δε θα απενταχθεί.

Η είδηση που προέκυψε από τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της ΕΝΠΕ στα Γιάννενα, αφορούσε στη διαδικασία των απεντάξεων έργων από το Ανάκαμψης, διαδικασία αναθεώρησης που ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες, χωρίς κανείς να έχει προηγούμενη ενημέρωση.

Ήδη, απεντάχθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν επρόκειτο να είναι έτοιμα για να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2026 με προϋπολογισμό 260 εκ. Ευρώ, που θα ενταχθούν σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ ενώ παρόμοια θα είναι η διαδικασία και για άλλα έργα που επίσης ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Ένα από αυτά δεν αποκλείεται να είναι και το Πάρκο Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου που αναζητά τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ένα ποσό 20 εκ. ευρώ, που κάθε άλλο παρά πιθανό είναι να βρεθεί.

Στην συνεδρίαση της ΕΝΠΕ και στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Παπαθανάσης δεν ανέφερε κάτι σχετικό, κλήθηκε όμως να απαντήσει, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα από τον Αλ. Καχριμάνη, που μετέφερε την πρωθυπουργική δέσμευση για το Πάρκο.

«Το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας είναι το πρώτο που είπε ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να γίνει στην Ήπειρο από το Ανάκαμψης.

Ήδη έχουμε το πρώτο “ναι” της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που περιμένει όμως, τη χρηματοδότηση από το Ανάκαμψης για να δώσει οριστικά την απάντησή της, ενώ έχουμε και την θετική ανταπόκριση της Τράπεζας Ηπείρου για την κάλυψη του 12,5% του προϋπολογισμού. Θέλω να πιστεύω ότι δε θα είναι ένα από τα έργα που θα κοπούν από το Ανάκαμψης, όπως τυχαία γλίτωσε και το κτίριο του ΙΤΕ στα Γιάννενα που είχε μπει κι αυτό στο στόχαστρο», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπαθανάσης, πριν αποχωρήσει από το συνέδριο δεν έκανε κάποια ειδική αναφορά, με τον κ. Καχριμάνη όμως, να επανέρχεται για το Πάρκο και να λαμβάνει την εξής απάντηση που άφησε πολλά ανοιχτά παράθυρα για δυσάρεστες ερμηνείες και προοπτικές. «Ό,τι έργα βρίσκονται ήδη στο πλαίσιο της υλοποίησης δε θα απενταχθούν. Όσα έργα όμως φαίνεται πως δεν μπορούν να υλοποιηθούν, εντός χρονοδιαγραμμάτων ως τον Αύγουστο του 2026 θα πρέπει να απενταχθούν για να μην έχουμε πρόβλημα με τα ορόσημά μας», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι, αν το Πάρκο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται ή όχι σε προχωρημένο στάδιο, στο βαθμό που να θεωρείται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026 που είναι και η καταληκτική προθεσμία. Με τις απαντήσεις που λαμβάνει η Περιφέρεια από κυβερνητικούς παράγοντες παρά τις κατά καιρούς – προφορικές πάντα – δεσμεύσεις, το ενδεχόμενο της απένταξης φαντάζει αυτή τη στιγμή το πλέον πιθανό χωρίς να αποκλείεται και το αντίθετο. Επειδή όμως, το Ανάκαμψης λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες από το ΕΣΠΑ, και επειδή δεν πρόκειται να δοθούν παρατάσεις ή να υπάρξουν «έργα γέφυρες» σε ένα επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο, εκτιμάται πως μία πιθανή προοπτική είναι η απένταξη από το Ανάκαμψης και η ένταξή του σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως θα μπορούσε να είναι το Τομεακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπ. Ανάπτυξης ή και κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, με βασική όμως επίπτωση, τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίησή του.

Κινδυνεύουν και άλλα έργα

Εκτός όμως από το Πάρκο Τεχνολογίας, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει στο Ανάκαμψης και άλλα δύο έργα που είναι η «Ιόνια Ποδηλατική Διαδρομή» στην Πρέβεζα με προϋπολογισμό 3,7 εκ. και ο δρόμος Πηγάδια – Πλάκα με προϋπολογισμό 23,5 εκ από τα οποία τα 9,3 θα είναι από το Ανάκαμψης.

Φόβοι υπάρχουν όμως και για άλλα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ανάκαμψης όπως είναι η ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς και σε αυτό θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαδικασίες ώστε να μην ενταχθεί στη χορεία των έργων που εκτιμάται ότι δε μπορούν να υλοποιηθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του έργου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ