Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 04:51
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Διαφωνούν αλλά δεν απέχουν οι συμβολαιογράφοι των Ιωαννίνων

Off

Εμμένουν στην αντίθεσή τους με την δημοσιευθείσα προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων» οι συμβολαιογράφοι των Ιωαννίνων, αλλά διευκρινίζουν πως δεν απέχουν από την εργασία και τα καθήκοντά τους μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων από την προσεχή Δευτέρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων, η στάση τους θα επανεκτιμηθεί μετά τη νέα Γεν. Συνέλευση και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην πορεία.

«Οι συμβολαιογράφοι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, εκτιμώντας κατ’ αρχάς, ως θετικά τα συμφωνηθέντα στις συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αυτά διατυπώθηκαν στο από 17/11/2023 κοινό Δελτίο Τύπου, δεν απέχουμε από τα καθήκοντα και την εργασία μας, μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Σε κάθε περίπτωση όμως:

1) Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας και ζητάμε να απαλειφθεί από την δημοσιευθείσα στις 7-11-2023 προκήρυξη ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων», το τμήμα που αφορά το ψηφιακό συμβόλαιο και το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κείμενη νομοθεσία, όσο και με τα ρητώς συμφωνηθέντα και διατυπωθέντα στο άνω κοινό δελτίο Τύπου με τα συναρμόδια Υπουργεία.

2) Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας, για την πιλοτική εφαρμογή, από 01-01-2024, της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτου, η οποία ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί και για την οποία δεν έχει προηγηθεί οιαδήποτε εκπαιδευτική παρουσίαση, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες αδυναμίες 3) Διαμαρτυρόμαστε για την πληθώρα των δικαιολογητικών που απαιτούνται στις συμβολαιογραφικές πράξεις και αποτελεί το μοναδικό γεγονός που καθυστερεί τις συναλλαγές, ζητώντας την επανεξέταση της αναγκαιότητας ορισμένων εξ’ αυτών.

4) Δηλώνουμε για πολλοστή φορά, ότι η υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων και η έλλειψη σαφών και ενιαίων οδηγιών προς τους προϊστάμενους αυτών, σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας των εγγραπτέων πράξεων (απουσία κανονισμού λειτουργίας), δημιούργησε και θα συνεχίσει να δημιουργεί τεράστιες εκκρεμότητες καταχώρισης των συμβολαίων, ανασφάλεια δικαίου και αδικαιολόγητη βραδύτητα ολοκλήρωσης των συναλλαγών.

Είναι σαφές, ότι το σύνολο των συμβολαιογράφων είναι υπέρ του εκσυγχρονισμού και των εν γένει ηλεκτρονικών διαδικασιών ολοκλήρωσης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις οποίες ούτως ή άλλως, εφαρμόζουμε εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Ως συμβολαιογράφοι και έχοντας ανταποκριθεί πλήρως σε όλες τις προκλήσεις που βρέθηκαν μπροστά μας, δηλώνουμε ότι μπορούμε να σταθούμε άμεσα και υπεύθυνα δίπλα στην Πολιτεία και σε κάθε αλλαγή εφόσον η αλλαγή αυτή είναι συνυφασμένη με το ρόλο μας, σύμφωνη με τις διατάξεις του δικαίου της χώρας μας, λειτουργική και αποτελεσματική, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους καλούμενους να την εφαρμόσουν συμβολαιογράφους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου των Ιωαννίνων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ