Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 09:11
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Εξαντλήθηκε η υπομονή, κινδυνεύουν με λουκέτο

Off

Αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, ακόμη και στις λειτουργικές δαπάνες βρίσκονται οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.

Αιτία και αφορμή η τεράστια καθυστέρηση στην πληρωμή των vouchers μέσω του ΟΠΕΚΑ για τα τροφεία των ωφελούμενων παιδιών που φιλοξενούνται στους σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Οι καθυστερήσεις έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες συμπεριλαμβάνοντας το διάστημα Μαΐου – Ιουλίου για την προηγούμενη σχολική σεζόν και το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου για την τρέχουσα.

Έτσι, με ομόφωνη απόφαση τα συλλογικά όργανα σε πανελλαδικό επίπεδο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από τη χθεσινή 24ωρη απεργία.

Στα Γιάννενα περισσότερα από 20 σχολικά λεωφορεία των παιδικών σταθμών και δεκάδες ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εποχούμενη πορεία στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφέρειας όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη κα Νάκου, λόγω της απουσίας του Περιφερειάρχη στο εξωτερικό.

Την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί που τα τελευταία χρόνια είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενοι από την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και τις πληρωμές περιέγραψαν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Ηπείρου – Ιονίων Νήσων Χρύσα Λένη και η Γεν. Γραμματέας Γεωργία Γιαννακοπούλου.

«Υπάρχει πλέον τεράστια δυσκολία σε πολλούς συναδέλφους να ανταποκριθούν στα αυτονόητα. Υπάρχουν παιδικοί σταθμοί στη Βόρεια Ελλάδα που αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο, ακόμη και φαγητό. Πρόκειται για μία κατάσταση εξευτελισμού για τους παιδικούς σταθμούς, στην ουσία όμως απέναντι στα παιδιά προσχολικής ηλικίας», σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου, προειδοποιώντας ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι ένα πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση καθώς διαφορετικά θα υπάρξει συνεχιζόμενη απεργία.

«Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει η κοροϊδία από την κυβέρνηση που ασκεί κοινωνική πολιτική με τις δικές μας τσέπες», σημείωσε από την πλευρά της η κα Λένη.

Απέναντι στις «νταντάδες

της γειτονιάς»

Εκτός από την καθυστέρηση στην πληρωμή των vouchers μέσω ΕΣΠΑ οι εκπρόσωποι των παιδικών σταθμών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σχολίασαν με αρνητική διάθεση την κακή λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας παρουσιών των παιδιών από την ΕΕΤΑΑ και τέλος άσκησαν σκληρή κριτική στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που ανακοίνωσε πρόσφατα την αύξηση της αποζημίωσης από τα 250 στα 500 ευρώ για τις «νταντάδες της γειτονιάς».

«Δεν είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία του προγράμματος, αλλά με τον τρόπο που η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει. Δεν γίνεται να εξισώνονται οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί με τη δυνατότητα που παρέχει το κράτος σε κάποιον από 18 ετών και άνω χωρίς καμία πιστοποίηση, να φιλοξενεί από ένα έως τρία παιδιά στο σπίτι του, χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς το απαραίτητο συστατικό της κοινωνικοποίησής τους», τόνισε η κα Γιαννακοπούλου.

«Δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά γιατί σίγουρα δεν είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει διαπαιδαγώγηση, ούτε κοινωνικοποίηση. Όμως από την άλλη, ενισχύοντας τέτοιες δράσεις και αφήνοντας τις δικές μας επιχειρήσεις στην άκρη είναι προφανές ότι υποβαθμίζεται το επάγγελμά μας. Αντί να φροντίσει το κράτος να δημιουργήσει έναν παιδικό σταθμό και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας όπως γίνεται στα νησιά για ένα παιδί, ασχολείται με τέτοιες δράσεις και πως θα διπλασιάσει την αποζημίωση, τη στιγμή που οι δικές μας επιχειρήσεις φυτοζωούν», σημείωσε η κα Λένη.

Πληρωμές

Ανάλογες κινητοποιήσεις από ιδιοκτήτες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ενώ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφού αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά προβλήματα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση των πληρωμών, αυτές (σ.σ. οι πληρωμές) για τα vouchers του προηγούμενου και του τρέχοντος σχολικού έτους θα ξεκινήσουν και ίσως ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ