Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 10:01
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

«Πράσινο φως» για την ερευνητική γεώτρηση

Off

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των εργασιών της ερευνητικής γεώτρησης «Ήπειρος – 1» που αναφέρεται στον εντοπισμό ή μη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων στη Γιουργάνιστα του δήμου Ζίτσας άναψε η αρμόδια επιτροπή του υπ. Περιβάλλοντος.

Αυτό αναφέρει τουλάχιστον χθεσινό δημοσίευμα του newmoney που σχολιάζει την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την ερευνητική γεώτρηση στην Ήπειρο που θα γίνει από την Energean Oil&Gas που έχει αναλάβει όλο το ερευνητικό πρόγραμμα στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων.

Πηγές της Energean, μιλώντας στο newmoney.gr, χαρακτήριζαν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την έκδοση της ΑΕΠΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα «αγκάθι» με τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης που λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο. Παράλληλα, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο 15%, που θεωρείται υψηλό για τέτοιες περιπτώσεις, ενώ σημείωσαν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου για το project.

Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης για την ερευνητική γεώτρηση υπολογίζεται σε 35-40 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει ήδη επενδύσει στην περιοχή της Ηπείρου 46 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της σεισμικής έρευνας την περίοδο 2018-2019.

Η ΑΕΠΟ και κατ’ επέκταση τα μέτρα, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που εγκρίνονται δια αυτής, ισχύουν για επτά έτη από την ημερομηνία έκδοσής της.

Τι αφορά η αδειοδότηση

Το έργο που αδειοδοτείται περιβαλλοντικά, αναφέρεται «στις εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων μέρους της εν λόγω χερσαίας περιοχής που συνίσταται από την όρυξη μιας ερευνητικής γεώτρησης με στόχο γεωτρητικές και κοιτασματολογικές έρευνες/διασκοπήσεις, τον εντοπισμό/ανακάλυψη και επιβεβαίωση κοιτάσματος υδρογονανθράκων, τις δοκιμές, τον καθορισμό της έκτασης, την αποτίμηση των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων στο πλαίσιο του Βασικού Σταδίου Ερευνών που περιλαμβάνεται στο γενικότερο επενδυτικό πλάνο του Προγράμματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Ιωαννίνων».Το γήπεδο που θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 53 στρεμμάτων περίπου, ενώ εντός του γηπέδου, ο χώρος εγκατάστασης του γεωτρύπανου και των συνοδών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνει έκταση εμβαδού 27.249,26 m2.

Ειδικότερα τονίζεται ότι η ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα, στοχεύει στον ακριβή προσδιορισμό, επί του πεδίου, αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων/δομών στο υπέδαφος ικανών να φιλοξενήσουν υδρογονάνθρακες, ώστε με βάση τις δοκιμές παραγωγής να ακολουθήσει το επόμενο στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ