Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 08:51
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2023
Επικαιρότητα

Μεγαλύτερη ενίσχυση στους περιφερειακούς δήμους

Off

Ο νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ από το 2024, αλλά και μία σειρά ζητημάτων που έτσι κι αλλιώς απασχολούν τους δήμους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που έγινε με το άνοιγμα της ενημερωτικής διημερίδας της ΚΕΔΕ το απόγευμα της Τρίτης στα Γιάννενα.

Η διημερίδα που ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι είχε ως στόχο την ενημέρωση των νεοεκλεγέντων αιρετών ενόψει των θεσμικών και άλλων αλλαγών που είτε εφαρμόζονται ήδη είτε πρόκειται να υλοποιηθούν από το 2024 με βασική αλλαγή τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ.

Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, συνήθως δηλαδή οι δήμοι στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ αυτών οι δήμοι Ιωαννιτών και Ηγουμενίτσας θα πάρουν τα ίδια με πέρυσι χρήματα, όμως όλοι οι υπόλοιποι θα λάβουν περισσότερα χρήματα, αφού η στόχευση της Κυβέρνησης είναι η οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών δήμων.

Όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του στην αρχή της εκδήλωσης και στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λαζ. Κυρίζογλου, η νέα κατανομή βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειονότητα των δήμων που έχουν λαμβάνειν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν μέχρι και φέτος.

Ο Γεν. Γραμματέας του υπ. Εσωτερικών Μιχ. Σταυριανουδάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έδωσε το στίγμα των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν το νέο έτος με τον νέο Κώδικα Δήμων τον οποίο επεξεργάζεται σήμερα η Κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης στάθηκε και αυτός στο νέο τρόπο κατανομής των χρημάτων στους δήμους, επισημαίνοντας όμως πως από μόνο του αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι μικροί περιφερειακοί δήμοι θα δουν από τη μία περισσότερα χρήματα από τους ΚΑΠ και από την άλλη θα πρέπει όπως και οι μεγάλοι δήμοι να βρουν τρόπο και χρήματα για το τέλος ταφής απορριμμάτων.

Στον δικό του χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στάθηκε στη σημασία που έχει για τη συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, κάτι που γίνεται κατά κόρον στην Ήπειρο και έχει βοηθήσει σημαντικά στην  υλοποίηση έργων που διαφορετικά, θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθούν…

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ