Επικαιρότητα

Τα περίπτερα μπαίνουν στην εποχή της χρήσης των POS

Off

Στην εποχή της χρήσης των μηχανημάτων POS και της ψηφιακής εφαρμογής IRIS εισήλθε από την 1η Ιανουαρίου και ο κλάδος των περιπτερούχων.

Παρά τις συζητήσεις και τις προσπάθειες που έγιναν στη διάρκεια της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στην πορεία για τους 35 κλάδους οι οποίοι εξαιρούνταν μέχρι πρότινος από την υποχρεωτική χρήση των POS και οι περιπτερούχοι εντάχθηκαν τελικά στο καθεστώς αυτό, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκμεταλλευτών Ιδιοκτητών Περιπτέρων στα Γιάννενα, Παναγιώτη Σίνδρο, να διευκρινίζει πως ο κλάδος δεν ζητούσε τη συνέχιση της εξαίρεσής του, αλλά να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υποστεί περαιτέρω αφαίμαξη των λιγοστών έτσι κι αλλιώς περιθωρίων κέρδους.

«Όπως ισχύει και για τους άλλους κλάδους, έτσι και στον δικό μας, από την 1η Ιανουαρίου υποχρεούμαστε να προχωρήσουμε στην προμήθεια των POS μέχρι το τέλος του μήνα και από την 1η Μαρτίου δε θα επιτρέπεται καμία εξαίρεση. Αυτό που ζητούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό, ήταν να βρεθεί ένας τρόπος ώστε το δικό μας περιθώριο κέρδους από τα καπνικά προϊόντα να μην μειωθεί κι άλλο. Αγοράζουμε τα τσιγάρα 3,90 ευρώ και τα πουλάμε 4 ευρώ, με κέρδος 0,10 ευρώ. Με τη χρήση των POS επωμιζόμαστε το κόστος των συναλλαγών και της μηνιαίας συντήρησης που για κάθε συναλλαγή ανέρχεται σε 0,05 ευρώ, επομένως χάνουμε το 50% του κέρδους μας από την πώληση των καπνικών προϊόντων. Αυτό, δε συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, να υπάρχει διατίμηση με καθορισμένο το ποσοστό κέρδους. Η Κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο επιχείρησε να επιβάλει και φόρο 5% στους τζίρους άνω των 300.000 ενώ εμείς δουλεύουμε με προμήθεια 3%. Ευτυχώς, τουλάχιστον αυτό καταφέραμε να το αποφύγουμε», τόνισε ο κ. Σίνδρος για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του κλάδου για τη διαχρονική απαξίωση του επαγγέλματος ειδικά από το 2014 και έπειτα, όταν και το επάγγελμα απελευθερώθηκε.

Το σύστημα IRIS και

τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ

Παράλληλα ο κ. Σίνδρος έκανε γνωστό πως και τα περίπτερα υποχρεούνται να εγκαταστήσουν σταδιακά μέχρι την 1η Μαρτίου και την εφαρμογή ψηφιακών πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου IRIS, «η οποία τουλάχιστον προς το παρόν είναι ανέξοδη και δεν επιβαρύνει ούτε τον καταναλωτή ούτε και εμάς στους εμπορικούς μας λογαριασμούς».

Από τη διαδικασία πληρωμών με κάρτα ωστόσο εξαιρείται η πώληση των εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ. «Η πώληση των εισιτηρίων γίνεται μόνο με μετρητά, τουλάχιστον μέχρι να υλοποιηθεί η συνεργασία που έχουμε με το Αστικό ΚΤΕΛ που πρόκειται να μας προμηθεύσει με κάποια μηχανήματα πληρωμών POS, αναλαμβάνοντας το κόστος», ανέφερε ο κ. Σίνδρος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ