Στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων και του υπουργείου πολιτισμού, παρέπεμψε εκ νέου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, για την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως έδρα των γραφείων της Unesco στο Ζαγόρι, η Πασχάλειος Σχολή στο Καπέσοβο.
Αυτή τη φορά, η συζήτηση προκλήθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, της πρώτης που πραγματοποιήθηκε με τη νέα της σύνθεση και τον επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννη Στέφο να εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου.
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση διά της πλαγίας, καθώς στην ημερήσια διάταξη συζητήθηκε η χορήγηση παράτασης για την περαίωση των εργασιών στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή στο Δίλοφο, κτίριο που αρχικά είχε προταθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της Unesco.
Σε ερωτήσεις που έγιναν από τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, ο κ. Καχριμάνης είπε πως στην Αναγνωστοπούλειο Σχολή έχει εκτελεστεί το 80% των εργασιών και πως το κύριο μέρος αυτών που υπολείπονται, είναι η κατασκευή της στέγης. Όμως, οι πιεστικοί χρόνοι ολοκλήρωσης των γραφείων για την Unesco που θα πρέπει να έχει δικό της χώρο στα όρια του δήμου και η διαθεσιμότητα της Πασχαλείου Σχολής, οδήγησαν το υπ. Πολιτισμού στην συγκεκριμένη επιλογή, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
«Ο δήμος Ζαγορίου μάλιστα πρότεινε να μην εγκατασταθούν στην Πασχάλειο Σχολή τα γραφεία, όμως το υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, αφού στο τέλος Μαΐου θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα για να γίνει η επίσημη παρουσίαση στην Unesco», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.
Αναφορικά με τη μελλοντική χρήση που θα έχει το κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής, αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα γίνει σύντομα.
Η απάντηση για το «μπόνους»
τον ανάδοχο της Νιάρχου
Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών, στις υπηρεσίες του οποίου είχε προσφύγει η ανάδοχος εταιρεία της ανακατασκευής της λεωφόρου Νιάρχου, γίνεται δεκτό το αίτημα για την καταβολή πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου σε ποσοστό 5% επί του υπολειπόμενου συμβατικού ανταλλάγματος, κάτι που μεταφράζεται για την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» σε ένα ποσό της τάξης του ενός εκ. ευρώ.
Το έργο βέβαια έπρεπε να έχει παραδοθεί με βάση την αρχική σύμβαση τον Ιούλιο του 2021, όμως στην πορεία δόθηκαν παρατάσεις για την ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2023, αν και μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες γινόταν εργασίες τοποθέτησης μεταλλικών στηθαίων κατά μήκος του οδικού άξονα.
Η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των Ηπειρωτών μεταξύ Υπουργείου – Περιφέρειας Ηπείρου και Αναδόχου του έργου», τα οποία όπως σημειώνει «δεν τα γνωρίζουμε, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι οι Ηπειρώτες καλούνται να πληρώσουν ένα ακόμη πρόστιμο ενός (1) εκατομμυρίου περίπου ευρώ το οποίο έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα πέντε (5) εκατομμύρια που έχουν επιβληθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου λόγω κακών χειρισμών της διοίκησης Καχριμάνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το μεσημέρι η περιφερειακή αρχή απάντησε με ανακοίνωσή της στην οποία επικρίνει την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» που χρησιμοποιεί τον όρο πρόστιμο και όχι αυτόν της καταβολής πριμ έγκαιρης παράδοσης, όπως και προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ προσθέτει πως το πριμ ανέρχεται σε 354.000 ευρώ και δεν είναι σαφές από το υπουργείο ποιος θα πρέπει να το καταβάλλει.
«Η περιφερειακή παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου”, εκπροσώπηση άλλαξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συμπεριφορά όμως δεν άλλαξε.
Ακόμη και αν κανείς τους αναγνωρίσει το ελαφρυντικό ότι τα μέλη της δεν έχουν γνώση των θεμάτων της Περιφέρειας, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παραπληροφόρηση που επιχειρεί μέσω της σημερινής της ανακοίνωσης, «βαφτίζοντας» πρόστιμο το «πριμ έγκαιρης παράδοσης» του έργου της οδού Νιάρχου
Το πριμ έγκαιρης παράδοσης προβλέπεται από το νόμο 4938/2022 και αφορά όλα τα δημόσια έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Για την οδό Νιάρχου, η ανάδοχος εταιρία είχε ζητήσει την κατανομή πριμ έγκαιρης παράδοσης για ανεκτέλεστο τμήμα του έργου που δεν είχε υλοποιηθεί στον ορισθέντα χρόνο, χωρίς τη δική της υπαιτιότητα, αλλά ούτε και της Περιφέρειας.
Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου (απόφαση 6 Σεπτεμβρίου 2023), με την ανάδοχο εταιρεία να προσφεύγει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο με απόφαση που εξέδωσε την 4η Ιανουαρίου 2024 τη δικαίωσε για συνολικό ποσό 354.534 ευρώ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο ποιος είναι ο φορέας που θα το καταβάλλει.
Κατά συνέπεια κανένα παιχνίδι δεν γίνεται σε βάρος των Ηπειρωτών, όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια, σύμφωνα με τη νομοθεσία και πολύ απέχει από την αλήθεια ο ισχυρισμός τους ότι η εξέλιξη οφείλεται «σε κακούς χειρισμούς της διοίκησης Καχριμάνη».
Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: Χάρη στους καλούς χειρισμούς και την αποφασιστικότητα της διοίκησης Καχριμάνη υλοποιήθηκε και παραδόθηκε ένα σύγχρονο έργο οδικής ασφάλειας στην πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες καθημερινά.
Ένα έργο που κάποιοι στο παρελθόν χαρακτήριζαν «φαραωνικό» και σήμερα επιχειρούν να το υποβαθμίσουν καταφεύγοντας στην παραπληροφόρηση», καταλήγει η ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής.
Related Posts
-
7 Αυγούστου 2024 -
7 Αυγούστου 2024 Προχωρά το αρδευτικό έργο Μέσου Ρου Καλαμά
-
24 Ιουλίου 2024 Νέο Διοικητήριο θα αποκτήσει η Πρέβεζα
-
13 Ιουνίου 2024 Με χρώμα Ηπείρου η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας
-
6 Ιουνίου 2024 Προσωρινές λύσεις για τη βατότητα προς το Δίστρατο
-
28 Μαΐου 2024 Παγκόσμιο πολιτιστικό τοπίο το Ζαγόρι
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.187)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(493)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.123)
- Εκδηλώσεις(1.538)
- Ήπειρος(1.960)
- Αθλητικά(2.863)
Αρθρογραφία
Είσοδος