Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 02:33
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουαρίου 2024
Αποχρώσεις

Όταν δεν υπάρχει προγραμματική δέσμευση

Off

Το θέμα της αιθαλομίχλης έχει πάρει διαστάσεις για προφανείς λόγους αφού αφορά την υγεία και τις ανησυχίες των κατοίκων της πόλης. Έχει πάρει και πολιτικό χαρακτήρα αφού βλέπουμε να παρεμβαίνουν βουλευτές, πολιτικοί αρχηγοί, δήμαρχοι και παρατάξεις. Και καλώς παρεμβαίνουν αφού εκπροσωπούν την αγωνιούσα κοινωνία. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι σημαντικό με την έννοια ότι δεν δίνει απαντήσεις στο τι μπορεί να γίνει σε έναν μήνα ή σε ένα χρόνο. Όλες οι λύσεις που προτείνονται από την αύξηση των αντλιών θερμότητας και τη μείωση των καυσόξυλων ως την ενδυνάμωση ενεργειακών κοινοτήτων θα έχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όχι ότι δεν χρειάζονται- το αντίθετο- αλλά και του χρόνου ίδια θα είναι η κατάσταση.

Με το παράδειγμα αυτό βλέπουμε τις αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και το πόσο ανίσχυρη είναι η κοινωνία που μπορεί να ζητά και να θέτει αιτήματα αλλά τίποτα να μην γίνεται.

Ο τετραετής κύκλος των δημάρχων και των κυβερνήσεων μπορεί να μην έχει καμία επίδραση σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα. Ιδιαίτερα όταν αυτά είναι απαιτητικά και απαιτούν συνδυασμό παρεμβάσεων, αποκαλύπτεται και η αδυναμία των τοπικών και κεντρικών εξουσιών.

Είναι έκδηλο το παράδειγμα της αιθαλομίχλης, με τη δημοτική αρχή που έχει καλές προθέσεις αλλά και την κυβέρνηση όταν πιέζεται να απαντήσει, να μην μπορούν να θέσουν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των προτάσεων τους.

Κι από αυτή τη σκοπιά κατανοεί κανείς και την αδυναμία του προγραμματικού πολιτικού λόγου στις μέρες μας. Αν δεν μπορείς να προγραμματίσεις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δράσεις, τότε χάνεις και την πολιτική ισχύ σου με την κοινωνία να δέχεται όλο και περισσότερο ότι μένει μόνη της στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Ό,τι ρωτάς μαθαίνεις

Παλιότερα μαζεύαμε σε λίστες τις καλές και χρήσιμες ιστοσελίδες για να τις αναζητούμε αν θέλουμε κάτι. Ακόμα υπάρχουν οι εφαρμογές για να τις βάζουμε σε κατηγορίες με θεματικές κλπ.

Τώρα πια όμως πάμε κατευθείαν στο γνωστό ψαχτήρι και βάζουμε μια λέξη κλειδί και ψάχνουμε στις λίστες που μας βγάζει από κάτω.

Τα θέλουμε και όλα γρήγορα και άμεσα λες και μας κυνηγάει ο χρόνος. Κι ίσως να είναι ότι πιεζόμαστε και από τον χρόνο, ειδικά τον εργασιακό. Είναι όμως και η τεμπελιά μας. Και με ευκολία όντως λέμε αυτό το «το διάβασα στο ίντερνετ» που σημαίνει ότι διάβασα ό,τι βρήκα μπροστά μου.

Το ερώτημα είναι όμως αν τελικά θέλουμε να μάθουμε κάτι ή απλώς βολευόμαστε με τις έτοιμες απαντήσεις. Που μπορεί να είναι σωστές μπορεί και όχι. Αλλά μπορεί ούτε καν να μην έχει σημασία και αυτό. Γιατί σημασία έχει τι ψάχνουμε, τι ρωτάμε. Η ερώτησή μας αφορά άραγε μια πραγματική αλλαγή; Θέλουμε όντως να μάθουμε την αλήθεια;

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ