Επικαιρότητα

Άνοιξε το δρόμο για εξ αποστάσεως εξετάσεις

Off

Εξ αποστάσεως και με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, κάτι παρόμοιο με ό,τι έγινε και στην περίοδο της πανδημίας, θα διενεργηθούν οι εξετάσεις στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου αυτές δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν διά ζώσης, λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πλειονότητα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τελεί υπό κατάληψη με τις πρυτανικές αρχές να κάνουν λόγο για συνθήκες παρεμπόδισης τόσο της εξεταστικής περιόδου όσο και του ερευνητικού έργου. Όμως με την εξεταστική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει για να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου από τις αρχές Μαρτίου, η Σύγκλητος στη συνεδρίασή της την Παρασκευή έλαβε την απόφαση για τη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πλεονέκτημα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να θεωρηθεί, ότι διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου, για τη διενέργεια των εξετάσεων συγκροτείται Επιτροπή Υποστήριξης Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων, ενώ όπου δεν είναι δυνατή η διά ζώσης εξεταστική διαδικασία, θα διαμορφωθεί επικαιροποιημένο πρόγραμμα εξετάσεων – χωρίς παράταση του εξαμήνου, όπως αυτό ορίζεται ήδη στα εγκεκριμένα ακαδημαϊκά ημερολόγια των Τμημάτων και συγκροτούνται παράλληλα, Τμηματικές Επιτροπές υποστήριξης της διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, η Σύγκλητος αναγνωρίζει το δικαίωμα των φοιτητών και φοιτητριών να αγωνίζονται για το μέλλον της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα. «Εκφράζει, όμως και τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι μερικές μορφές φοιτητικού αγώνα, που εκφράζονται με το κλείσιμο πανεπιστημιακών Τμημάτων, αναστολή της εξεταστικής περιόδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων και ενίοτε με την παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου, βάλλουν κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σεβόμενη το ρόλο του Πανεπιστημίου ως κύτταρο παραγωγής γνώσης και ως χώρο εκπαίδευσης και έρευνας – που οφείλει να παραμένει ανοιχτός και να λειτουργεί χωρίς εμπόδια – έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος και των ακαδημαϊκών διαδικασιών του με κάθε πρόσφορο τρόπο», σημειώνεται φτάνοντας στο προκείμενο που είναι η διενέργεια των εξετάσεων εξ αποστάσεως.

Προβληματισμοί

Ωστόσο, αν και υπάρχει η τεχνογνωσία, και η πρότερη εμπειρία από αντίστοιχες εξετάσεις στην περίοδο της πανδημίας, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως όμως και σε άλλα ιδρύματα διατυπώνονται ενστάσεις, φόβοι και προβληματισμοί για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ειδικά μάλιστα μετά την σαρωτική εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, γίνεται λόγος για εξετάσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να διασφαλιστεί πως θα είναι αδιάβλητες. Η κα Μπατιστάτου παραδέχθηκε πως υπάρχει ο προβληματισμός και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζονται διάφοροι τρόποι διενέργειας των εξετάσεων, όπως είναι για παράδειγμα σε μικρά ακροατήρια, ώστε να μη δίνεται μεγάλος χρόνος στους εξεταζόμενους να αναζητήσουν πιθανώς τις απαντήσεις.

«Θα δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το οριστικό πλαίσιο διενέργειας των εξετάσεων σε κάθε Τμήμα, αλλά εκτιμώ ότι τελικά δε θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.

Λίγα τα χρήματα

Στο μεταξύ, η κατανομή της χρηματοδότησης για την ετήσια επιχορήγηση των πανεπιστημίων της χώρας σύμφωνα με την ΕΘΑΕ και τα στοιχεία της, υπολείπεται των βασικών αναγκών των ιδρυμάτων με την κα Μπατιστάτου να τονίζει πως η χρηματοδότηση ήταν και παραμένει ελλιπής «και δεν επιτρέπει την αναπτυξιακή στρατηγική και προοπτική του Πανεπιστημίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ