Κυριακή 19 Μαΐου 2024 07:33
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα

Αρχοντικό του Ζαγορίου αγοράζει η Περιφέρεια

Off

Στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας Ηπείρου θα περάσει το αμέσως επόμενο διάστημα μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών και οικονομικών διαδικασιών, ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά του Ζαγορίου.

Ο λόγος για την οικία Φιλίδη στο Καπέσοβο του Ζαγορίου, ένα αρχοντικό ανέγερσης του 1811 που θεωρείται σύμφωνα και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού και της Νεωτέρων Μνημείων ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, παράλληλα όμως με μία σειρά παραμέτρων που αναδεικνύουν τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.

Η οικία Φιλίδη και η πρόθεση αγοράς από την Περιφέρεια έναντι του ποσού των 150.000 ευρώ προέκυψε σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη πάντα, το τελευταίο διάστημα, όταν ο ιδιοκτήτης απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας γνωστό πως λόγω και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτίριο, ενδιαφέρεται να το πουλήσει ώστε να γίνει τουριστικό κατάλυμα.

Η τοποθέτηση της Νεωτέρων Μνημείων και των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού που ακολούθησαν και με αυτοψίες, μετέβαλλαν τα δεδομένα με το υπουργείο να ενδιαφέρεται για την αγορά του μέσω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η διαδικασία όμως είναι πολύ χρονοβόρα και έτσι η Περιφέρεια πήρε την πρωτοβουλία να αγοράσει το ακίνητο, με σκοπό την αξιοποίησή του και για τις ανάγκες των γραφείων της Unesco σε συνδυασμό με την Πασχάλειο Σχολή, επίσης στο Καπέσοβο, καθώς όμως και ως ένας μουσειακός χώρος, στον οποίο μπορούν να εκτεθούν μεταξύ άλλων και τα ανθίβολα των Χιοναδιτών αγιογράφων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας πριν από μία δεκαετία.

«Το υπουργείο αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα με στοιχεία της τοπικής ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά με τις τοιχογραφίες του να έχουν αφαιρεθεί από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και να συντηρούνται στα εργαστήριά της.

Το ακίνητο προστατεύεται από τη νομοθεσία αλλά αν δεν γίνουν άμεσα οι εργασίες για την επισκευή της στέγης, θα καταρρεύσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης για την αγορά του ακινήτου.

Πλην κάποιων ερωτημάτων περισσότερο προς διευκρίνιση, κάποια εκ των οποίων δεν απαντήθηκαν όπως το κόστος της παρέμβασης και εκείνο της συντήρησης μετέπειτα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, ψήφισαν θετικά για την αγορά του ακινήτου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ