Επικαιρότητα

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Στα μπλόκα θα αποφασίσουν οι αγρότες για τη συνέχεια

Off

Χαμηλότερες τιμές ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια, αλλά και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκ. στο πετρέλαιο στα τέλη Μαρτίου, ήταν τα δύο συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη το μεσημέρι.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους και θα αποφασίσουν στα μπλόκα τη στάση τους το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός

Ο Κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η προκαταβολή

Για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Αντιδράσεις

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στο Mega για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ήταν συγκροτημένος ο τρόπος που υπεβλήθησαν τα αιτήματα και συγκεκριμένη, μελετημένη και στενευμένη η πρόταση του πρωθυπουργού. «Απαντάει στα δυο βασικά τους αιτήματα. Η πρόταση για το ρεύμα είναι για δυο χρόνια στα όρια του κόστους. Είναι σημαντικό ότι δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτή τη δίκαιη πρόταση του πρωθυπουργού. Επίσης, είναι πολύ σημαντική η πρόταση για τη ρύθμιση όλων των χρεών όλων των αγροτών στο ρεύμα σε βάθος 10ετίας χωρίς τόκους. Για το αγροτικό πετρέλαιο θα έχουμε επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για 3η χρονιά, εμπροσθοβαρώς με προκαταβολή 50% και ανοίγει η συζήτηση για πιο μόνιμο και πιο δίκαιο τρόπο καταβολής», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά την έλλειψη ενσυναίσθησης του ίδιου και της κυβέρνησης της ΝΔ για τις πραγματικές αγωνίες και τα διογκούμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», υποστηρίζουν σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, και το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος.

Σχολιάζουν πως ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός «εξαντλούνται σε κάποιες ανεπαρκείς εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα και στην προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που δεν ανταποκρίνονται στα αντίστοιχα αιτήματα των αγροτών για «πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα» και ‘θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου’». Τονίζουν ότι στα άλλα αιτήματα η κυβέρνηση: «είτε επιλέγει τη ‘σιγή ασυρμάτου’ είτε την ‘έκθεση ιδεών’, όπως στην επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, την κατάργηση του ΦΠΑ, την επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής -η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ- τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, την πάταξη των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, την αποκατάσταση των πλημμυρόπληκτων της Θεσσαλίας».

«H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέντε χρόνια τώρα πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική για τον πρωτογενή τομέα. Τα αποτελέσματα της περιφρόνησης σας προς τον αγροτικό κόσμο τα πληρώνει η ελληνική περιφέρεια», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στη παρέμβασή του στη Βουλή για τη στάση και τις ευθύνες της κυβέρνησης στα προβλήματα των αγροτών.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το έτος 2024, με τα μισά χρήματα να κατατίθενται τον Μάρτιο, δεν είναι τίποτε άλλο από την μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε: «Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει για τη μείωση του κόστους παραγωγής με:

• Μηδενισμό του Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με εύκολο και εφαρμόσιμο τρόπο

• Υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών, τα νησιά μας και τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.

• Έλεγχο του κόστους παραγωγής και κυρίως: Των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων).

«Για μας η γεωργική γη είναι εθνικό κεφάλαιο. Για αυτό έχουμε προτείνουμε: Την καθολική προστασία της γεωργικής γης.

• Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στον Έλληνα αγρότη που είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις.

• Και επίσης, το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων, συμπλήρωσε.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ