Επικαιρότητα

Να μπει stop στην υποβάθμιση των ακριτικών σχολείων

Off

Άμεσες ενέργειες από το υπουργείο Παιδείας ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων του Πωγωνίου και των ακριτικών περιοχών των Ιωαννίνων, ζήτησε η Μερόπη Τζούφη με επίκαιρη ερώτηση προς την αρμόδια υφυπουργό Ζέττα Μακρή.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως το Δημοτικό Σχολείο στον Παρακάλαμο πρόκειται να υποβιβαστεί περαιτέρω, από 4θέσιο σε 2θέσιο, παρότι εξυπηρετεί μαθητές από 10 χωριά σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ανέφερε ακόμα πως στο συγκεκριμένο σχολείο θα έπρεπε να λειτουργεί παράλληλη στήριξη, να υπάρχει νοσηλευτής και να λειτουργεί τμήμα ένταξης για τους μαθητές Ρομά. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στους Δήμους Κόνιτσας και Ζίτσας, όπου σχεδιάζονται συγχωνεύσεις σχολείων, με τους μαθητές να διανύουν μεγάλες αποστάσεις καθημερινά, από και προς το σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη ζήτησε την τροποποίηση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση το 2020, ο οποίος καθορίζει με τρόπο οριζόντιο τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικών ανά σχολείων. Όπως ανέφερε, ο νόμος οδηγεί στην υποβάθμιση πολλών σχολείων που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές, χωρίς να εξετάζει τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλευτή, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, η αρμόδια υφυπουργός επιχείρησε να μετακυλήσει τις ευθύνες για την υποβάθμιση, τις συγχωνεύσεις και τον υποβιβασμό των σχολείων στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και τους Δήμους.

Αν και αναγνώρισε τις αυξημένες και ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, δε δεσμεύτηκε για αλλαγή του νόμου ούτε για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, συντηρώντας την κυβερνητική τάση για υποστελέχωση των δημόσιων σχολείων, καταλήγει.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ