Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:45
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2024
Επικαιρότητα

«Όχι» σε δύο υδροηλεκτρικά και ένα αιολικό

Off

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου σχετικά με το περιεχόμενο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δύο υδροηλεκτρικά έργα όπως όμως και για το μεγάλο αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι.

Η συζήτηση πάντως ήταν ενδιαφέρουσα σχετικά με το μικρό υδροηλεκτρικό στον Καλαρρύτικο, ισχύος 1,5 MW καθώς σε αυτήν υπήρξε πρόσθετη παρέμβαση στη διάρκεια της συνεδρίασης από εκπρόσωπος των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων των Καλαρρυτών, ενώ και η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Μαρ. Γκογκάκη, εξέφρασε την αντίθεσή της απέναντι στην θετική καταρχάς εισήγηση της υπηρεσίας.

Κάπως έτσι και παρά την παρέμβαση – ενημέρωση που άσκησε για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου επενδυτή, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Δημ. Δημητρίου, η γνωμοδότηση ήταν αρνητική με το σκεπτικό πως υπάρχουν παράμετροι που δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψιν και πως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την άλλη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις και φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Δημητρίου στη δική του τοποθέτηση μίλησε και για τη συγκεκριμένη επένδυση και γενικότερα για την ανάγκη της χώρας να προωθηθούν επενδύσεις ΑΠΕ, σημειώνοντας πως τουλάχιστον για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και πως επιπλέον είναι η πρώτη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για υδροηλεκτρικό έργο που τυγχάνει της θετικής γνωμοδότησης και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Από τη στιγμή που η γνωμοδότηση για τη συγκεκριμένη μελέτη σε μία συζήτηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα ήταν αρνητική, αντίστοιχο ήταν και το αποτέλεσμα της γνωμοδότησης για ένα δεύτερο μικρό υδροηλεκτρικό ισχύος 0,418 MW επί του ρέματος «Ασπροπόταμος» στη Δημ. Ενότητα Κόνιτσας.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα, αναβλήθηκε η  συζήτηση για το έργο «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο Γερακάρι- ποταμός Άραχθος, ισχύος 6,256 MW, στα όρια των Τ.Κ. Κράψης και Ανατολικής της Δ.Ε. Παμβώτιδος του δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων».

Όχι» στο αιολικό

στο Ξηροβούνι

Παρόμοιο αποτέλεσμα με αρνητική γνωμοδότηση ομόφωνα μάλιστα είχε και η συζήτηση για το μεγάλο αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα στη θέση «Κήπος» των Δ.Ε Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Βορ. Τζουμέρκων και Ιωαννιτών.

Για το συγκεκριμένο έργο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Β. Γοργόλης υπογράμμισε πως σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας δεν καταγράφονται ανεμολογικά δεδομένα,

ενώ δεν συνιστάται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στις κορυφογραμμές των ορεινών όγκων των Π.Ε. Θεσπρωτίας και Πρεβέζης που γειτνιάζουν με τις ευρείες ζώνες τουριστικής ανάπτυξης.

Ένταση για τις αναθέσεις σε εξωτερικό νομικό σύμβουλο

Η αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής χαρακτηρίστηκε πάντως από την ιδιαίτερη ένταση και την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην εισήγηση για την έγκριση της ανάθεσης νομικών υπηρεσιών σε εξωτερικό συνεργάτη για τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με προσφυγές και αγωγές σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου, κάποιες εκ των οποίων θα καταλήξουν πιθανότατα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αντίδραση προέκυψε, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, εξαιτίας του ότι η Περιφέρεια διαθέτει μεν νομική υπηρεσία, πλην όμως καταφεύγει συχνά στην ίδια διαδικασία των απευθείας αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες με την επίκληση του μεγάλου φόρτου εργασίας της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ένα μόλις άτομο αλλά και της εξειδίκευσης που απαιτούν στο χειρισμό τους πολλά θέματα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ