Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:04
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Απριλίου 2024
Πολιτισμός

«Ο κριτικός οφείλει να δείχνει τα χαρτιά του…»

Off

Επιστημονική συνάντηση με θέμα «Ο κριτικός οφείλει να δείχνει τα χαρτιά του… Ο Γιώργος Αράγης και η κριτική της λογοτεχνίας» διοργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής την Παρασκευή 5 Απριλίου (9.30-6.00) στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Ο Γιώργος Αράγης γεννήθηκε το 1936 στο Μεγάλο Περιστέρι των Ιωαννίνων. Σπούδασε Ιατρική και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Εργάστηκε ως νοσοκομειακός ιατρός και στη συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας. Όντας φοιτητής χρημάτισε μέλος της εκδοτικής ομάδας (1962-1967) στο λογοτεχνικό περιοδικό Ενδοχώρα, στα Ιωάννινα. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπως Δοκιμασία, Αντί, Διαβάζω, Εκηβόλος, Η Λέξη, Γράμματα και Τέχνες, Νέα Εστία, Παρατηρητής, Εντευκτήριο, Φιλόλογος, Ποίηση, «Κ», Μανδραγόρας και εφημερίδες όπως Η Καθημερινή, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Ηπειρωτικός Αγών και είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει κάνει ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε φιλολογικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες για τη νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική Είναι συγγραφέας 14 βιβλίων, με θέμα ποικίλα ζητήματα που σχετίζονται με τη λογοτεχνική κριτική και συνεργάστηκε για τη σύνταξη των τριών τόμων με τίτλο Η παλαιότερη πεζογραφία μας, Η μεσοπολεμική πεζογραφία, Η μεταπολεμική πεζογραφία της πολύτομης πεζογραφικής ανθολογίας των εκδόσεων Σοκόλη. Επίσης, έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά πλήθος κειμένων, –περισσότερα από διακόσια– τα οποία, από άποψη ειδολογική, διακρίνονται σε α) βιβλιοκρισίες, στις οποίες ο αναγνώστης αισθάνεται την ευφορία του ελεύθερου στοχαστή, β) δοκίμια, των οποίων κύριο χαρακτηριστικό είναι η ψυχική ένταση που παρέχει η δοκιμιακή έκφραση, γ) σχόλια –απολαυστικά μεν, κατακέφαλα δε– πάνω σε επίκαιρα πολιτισμικά ζητήματα, δ) επιστολές σε πνευματικούς συνοδοιπόρους. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει σύντομα αφηγήματα, αυτοτελή διηγήματα ή μέρη ευρύτερης σύνθεσης

Στην επιστημονική συνάντηση λαμβάνουν μέρος με ανακοινώσεις επιστήμονες από όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ, καθώς και τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας, με σκοπό να αναδείξουν το πολύπλευρα σημαντικό κριτικό έργο του συγγραφέα.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί στο κοινό το ψηφιοποιημένο αρχείο του Γιώργου Αράγη, το οποίο έχει παραχωρήσει στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Οργανωτική Επιτροπή είναι: Ελένη Γκαστή, Δέσποινα Παπαστάθη, Αριέττα Παπαϊωάννου και Ελένη Γκαλίτσιου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ