Επικαιρότητα

Πολύτιμο όχημα τουριστικής ανάπτυξης

Off

Αποδεκτή από τη Δημοτική Επιτροπή έγινε σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η εισήγηση της υπηρεσίας για την εποπτεία και το συντονισμό των θεμάτων του Σπηλαίου Περάματος, με υπεύθυνο αντιδήμαρχο τον κ. Πασχόπουλο, να δοθεί αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου εισόδου στο Σπήλαιο κατά 0,50 ευρώ.

Ο τουρισμός αποτελεί τα τελευταία χρόνια την «βαριά βιομηχανία» της περιοχής και το Σπήλαιο Περάματος αποτελεί για την περιοχή του δήμου Ιωαννιτών ένα από τα πλέον πολύτιμα οχήματα ανάπτυξης, αλλά και εισροής εσόδων.

Η τιμή του εισιτηρίου όμως παραμένει ίδια από το 2007 και παρά τις συζητήσεις που έγιναν αρκετές φορές στο διάστημα των 17 ετών που μεσολάβησε από τότε, η τιμή παρέμεινε ίδια.

Το Σπήλαιο Περάματος ήταν και παραμένει ένας κερδοφόρος οργανισμός για τον δήμο Ιωαννιτών από τους λίγους που είναι αυτοσυντηρούμενοι, καλύπτοντας με το παραπάνω τα έξοδά λειτουργίας του μέσω των εσόδων που εισπράττει από τα εισιτήρια.

Η διαχρονικά καλή οικονομική του κατάσταση άλλωστε αποδεικνύεται από το ότι στο τέλος κάθε χρόνου υπάρχει ένα μεγάλο αποθεματικό το οποίο μεταφέρεται προς χρήση στο επόμενο οικονομικό έτος. Για το 2023 το αποθεματικό αυτό άγγιξε τις 365.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά η νέα διοίκηση με την αρμοδιότητα και το συντονισμό του αντιδημάρχου κ. Πασχόπουλου, με κύριο σκεπτικό ότι το εισιτήριο έχει μείνει καθηλωμένο από το 2007, εισηγήθηκε προς τη Δημ. Επιτροπή και αυτή το αποδέχθηκε, εισηγούμενη αντίστοιχα προς το δημοτικό συμβούλιο, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 0,50 ευρώ.

Εξαιρείται ωστόσο το εισιτήριο για τους μαθητές των σχολείων από την περιοχή των Ιωαννίνων που είναι σήμερα στα 2,00 ευρώ και προτείνεται να μείνει ως έχει.

Η εισήγηση θα τεθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και η εφαρμογή της απόφασης προσδιορίζεται από την 1η Μαΐου.

Σήμερα, οι τιμές των εισιτηρίων είναι 7,00 ευρώ για τα ατομικά – μεμονωμένα εισιτήρια που θα αυξηθούν στα 7,50 ευρώ, 5,50 ευρώ για τα μέλη των οργανωμένων γκρουπ που θα αυξηθεί στα 6,00 ευρώ και 3,50 ευρώ για μαθητικά και φοιτητικά εισιτήρια που θα αυξηθούν στα 4,00 ευρώ.

Πώς δικαιολογείται η αύξηση

Μπορεί το Σπήλαιο ως οργανισμός να μην αντιμετωπίζει κάποιο οικονομικό πρόβλημα που να οδηγεί στην αύξηση της τιμής ως της μόνης ικανής και αναγκαίας συνθήκης για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα λειτουργικά κόστη, ωστόσο είναι δυνατό με τη μικρή αυτή αύξηση, να υπάρξει πρόσληψη ενός ακόμη ξεναγού, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για τη χρονική συμπίεση της ξενάγησης, ώστε να μην διεξάγεται ανά 20’ – 25’ αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο κ. Πασχόπουλος μάς τόνισε πως η αύξηση τις τιμής δεν είναι επιβεβλημένη λόγω κάποιας κακής οικονομικής κατάστασης, όσο γιατί το εισιτήριο παραμένει στα επίπεδα του 2007 χωρίς καμία αλλαγή και πως σε σχέση με άλλα σημεία παρόμοιου τουριστικού ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας ανά την Ελλάδα το εισιτήριο θεωρείται από τα φθηνότερα.

Στην εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο θα αναφέρεται επίσης και το ότι από τις αρχές του 2024 σχεδόν στο σύνολο των επισκέψιμων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, όχι σε ποσοστό της τάξης του 10% αλλά σε πολύ μεγαλύτερο.

Υψηλή επισκεψιμότητα

και το 2024

Το 2023 το Σπήλαιο Περάματος κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας,

με τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών να φτάνει τις 96.000 με τα έσοδα από τη διάθεση των εισιτηρίων να φτάνουν τις 489.000 ευρώ.

Η αύξηση ήταν εντυπωσιακή από το 2022 όπου είχαν διατεθεί 81.340 εισιτήρια και ακόμη μεγαλύτερη από τη χρονιά – ορόσημο μέχρι πρότινος που ήταν το 2019 όπου είχαν διατεθεί 74.124 εισιτήρια.

Ο αριθμός των επισκεπτών του Σπηλαίου που αφορά μαθητές και φοιτητές ήταν 44.985 ποσοστό δηλαδή κοντά στο 50% του συνολικού αριθμού των επισκεπτών. Παράλληλα το 2023, διατέθηκαν 38.046 ατομικά εισιτήρια, 11.476 εισιτήρια σε τουριστικά γκρουπ και 1.322 εισιτήρια σε μαθητές από σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων.

Το 2024 ξεκίνησε επίσης με τους καλύτερους οιωνούς που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ και ίσως για πρώτη φορά η επισκεψιμότητα να σπάσει το φράγμα των 100.000 εισιτηρίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν διατεθεί 24.000 εισιτήρια, αριθμός αντίστοιχος με αυτόν της περσινής περιόδου για το ίδιο διάστημα, με τον Απρίλιο όμως να μην έχει υπολογιστεί ακόμη καθώς είναι ο μήνας που καταγράφεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα των μαθητών λόγω των σχολικών εκδρομών από άλλες περιοχές.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ