Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:15
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων

Off

Την ενημέρωση των τοπικών συμβούλιων του δήμου Ιωαννιτών για τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ιδιωτικούς χώρους είχε ως επίκεντρο σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Στη διάρκειά της, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων ενημερώθηκαν για τα ισχύοντα μέτρα γύρω από τον απαιτούμενο καθαρισμό των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης έτσι ώστε να τα μεταφέρουν με τη σειρά τους στους κατοίκους των περιοχών τους.

Ο αντιδήμαρχος Άρης Κασσής, σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή σύσκεψη με πρωτοβουλία του τμήματος περιβάλλοντος του δήμου Ιωαννιτών γίνεται προκειμένου να ενημερωθούν και μέσω των τοπικών συμβουλίων οι συμπολίτες μας για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων ώστε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ζητάμε από όλους τους πολίτες να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε οι ιδιωτικοί χώροι να καθαριστούν, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη νομοθεσία. Από την μεριά του ο δήμος έχει την υποχρέωση και θα το κάνει όπου χρειαστεί να προβεί σε ελέγχους, αλλά ευχόμαστε αυτό να μην χρειαστεί, διότι πέραν από το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους δεν καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες του θα κληθούν να πληρώσουν και το κόστος καθαρισμού του από το δήμο».

Ο κ. Κασσής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πυροπροστασίας των ακινήτων που απασχόλησε και την ΚΕΔΕ στο τελευταίο Δ.Σ. τονίζοντας ότι οι δήμοι δεν είναι καθόλου έτοιμοι να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη.

«Οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς δεν μπορεί η κεντρική εξουσία να πετάει την καυτή πατάτα οποιοδήποτε ζητήματος στους δήμους χωρίς αυτοί να μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο από άποψης προσωπικού, όσο και χρηματοδότησης», είπε ο κ. Κασσής.

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η προϊσταμένη του ανακριτικού τμήματος της διοίκησης πυροσβεστικών υπηρεσιών Ιωαννίνων, Αναστασία Ράγιου, τόνισε από την μεριά της τα ακόλουθα:

«Είμαστε σήμερα εδώ για να βοηθήσουμε το δήμο Ιωαννιτών στην ενημέρωση των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπεδικών χώρων. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τις οι αρμοδιότητες των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης  και των ιδιοκτητών ή εκμεταλλευτών των οικοπεδικών χώρων οι οποίοι οφείλουν να τα διατηρούν καθαρούς τους χώρους αυτού γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην και στην περιοχή μας όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι εκτός από την επιβολή των προστίμων τα οποία φυσικά είναι αποτρεπτικά όλοι οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές των οικοπεδικών χώρων εάν δεν διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά από χόρτα σε περίπτωση που θα εκδηλωθεί μία φωτιά στο οικόπεδό τους έχουνε και ποινικές ευθύνες».

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ