Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 01:18
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Βλέπει προβλήματα στις προτάσεις για την πυροπροστασία

Off

Σοβαρές ενστάσεις που καταλήγουν στο τελικό συμπέρασμα ότι οι προτάσεις μπορεί να διακρίνονται από αγαθές προθέσεις πλην όμως εάν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι καλούνται να λύσουν διατυπώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ασχολήθηκε με την Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την Πυροπροστασία των Ακινήτων, διαπιστώνοντας στην ουσία ότι η απόφαση είναι ανεφάρμοστη για μία σειρά λόγων τους οποίους εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ιωάν. Τσίγκρος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίγκρος, από μία ανάλυση που έγινε για τους δήμους Ιωαννιτών, Αρταίων, Πάργας, Ζαγορίου, Φιλιατών διαπιστώθηκε πως θα πρέπει να συνταχθούν μελέτες πυροπροστασίας σχεδόν για το σύνολο των εκτάσεων, αναφέροντας το παράδειγμα των Ιωαννίνων. «Ακόμη και στο κέντρο της πόλης στην πλατεία των Ιωαννίνων θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη πυροπροστασίας αφού εμπίπτει στις διατάξεις, κάτι που δε μπορεί να ισχύσει αφενός και αφετέρου δε μπορεί να γίνει στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος Απριλίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων από τις επιπτώσεις καταστροφικών πυρκαγιών. Αναγνωρίζει ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτούνται ολοκληρωμένες μελέτες πυροπροστασίας από καταρτισμένους μηχανικούς, ώστε να προληφθούν οι καταστροφικές συνέπειες που πολλές φορές πέραν των υλικών ζημιών έχει δυστυχώς αντίκτυπο και σε ανθρώπινες ζωές.

Πέραν τούτου όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε κάποιες παρενέργειες οι οποίες αφορούν κάποιες οριζόντιες ρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να επιλύσουν. Μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν καθοριστεί δεν μπορούν να συνταχθούν ολοκληρωμένες μελέτες όπως επιβάλλει ο ρόλος αλλά και η ευθύνη των μηχανικών.

Παράλληλα μετά από μια επεξεργασία των απαιτήσεων για τις περιοχές που απαιτείται η σύνταξη των μελετών διαπιστώνουμε ότι για την περιοχή της Ηπείρου είναι πολύ μεγάλο το εύρος των οικισμών αλλά και των τμημάτων των πόλεων που απαιτούν να συνταχθούν οι παραπάνω μελέτες, κάτι που ουσιαστικά τις καθιστά αβάσιμες», σημείωσε ο κ. Τσίγκρος.

Στην επιστολή της Διοικούσας αναφέρεται επιπλέον πως: «…διαπιστώνουμε ότι μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της πόλης της Άρτας απαιτούν άμεσα μελέτες, οι οποίες όμως δεν είναι εφικτές και δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πυροπροστασία των προτεινόμενων ακινήτων. Επίσης διαπιστώνουμε ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί του Ζαγορίου, του Μετσόβου αλλά και άλλων ορεινών Δήμων απαιτούν για όλα σχεδόν τα ακίνητα, την σύνταξη των παραπάνω μελετών κάτι που είναι ουσιαστικά ανέφικτο.

Τέλος η Διοικούσα του ΤΕΕ αναφέρει πως οι δήμοι έχουν αναλάβει σημαντικές ευθύνες για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές και ζητά να δοθεί ο ανάλογος χρόνος για να δημιουργήσουν τις ανάλογες δομές ολοκληρωμένης πυροπροστασίας των περιοχών στις οποίες έχουν αρμοδιότητα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ