Ήπειρος

Όρους θέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας

Off

Δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και συγκεκριμένους όρους τους οποίους δεν διαπραγματεύεται, θέτει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για τη ενδεχόμενη δημιουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. 
Στη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης (έγινε εκτενής συζήτηση για το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ενημέρωσε το Σώμα για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου καταγγέλλοντας το αθηνοκεντρικό κράτος για έλλειψη σχεδιασμού και ανάληψης πρωτοβουλιών που θα συνέβαλαν στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. 
«Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο ανθρωπιστικό και εθνικό  ζήτημα που προκύπτει με τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Δεν θα ενδώσουμε όμως σε φιρμάνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Εξήγησε μάλιστα πως «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε ότι θα σταλούν πρόσφυγες και στην περιοχή μας στείλαμε επιστολή την Πέμπτη (3/3/2016) προς τα αρμόδια Υπουργεία και όλους τους Βουλευτές της Ηπείρου για να μας απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, για τον  αριθμό των φιλοξενούμενων προσφύγων , το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν στην περιοχή, τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβουμε ως τοπική Αυτοδιοίκηση, την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει. Μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας μας ζητάει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να του υποδείξουμε χώρους για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας.»      
Το δημοτικό συμβούλιο:
• Ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε με την επιστολή του ο Δήμαρχος και να υπάρξει ισόρροπη κατανομή του αριθμού των προσφύγων σε χώρους συγκεκριμένους και όχι σε άναρχους καταυλισμούς.
• Απαιτεί δε να ενισχυθούν οικονομικά και με προσωπικό οι Δήμοι που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες.
Τέλος αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση Συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων που θα συνδράμει στο έργο του εθνικού κέντρου συντονισμού στην περίπτωση που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κέντρο προσωρινής φιλοξενίας.
«Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Δεν θα γίνουμε όμως “αποθήκη ψυχών”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και καταλήγει πως « κάθε αυθαίρετη και ετσιθελική ενέργεια από την πλευρά του αθηνοκεντρικού κράτους θα μας βρει αντίθετους, με ότι αυτό συνεπάγεται, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και των ταλαιπωρημένων προσφύγων. Τους καθιστούμε υπεύθυνους και υπόλογους στην Ηπειρωτική κοινωνία». 

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου