Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:24
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Απριλίου 2024
Επικαιρότητα

Πρωταγωνιστές των επεισοδίων στους «Ζωσιμάδες» τρεις συλληφθέντες

Off

Η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως μεταξύ των συλληφθέντων για την εγκληματική οργάνωση σε αθλητικούς χώρους συμπεριλαμβάνονται και τρία άτομα που ταυτοποιήθηκαν για την επίθεση στην κερκίδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ τον Δεκέμβριο του 2022

Έχουν ταυτοποιηθεί και άλλοι δράστες

που αναζητούνται

Μόνο αναιτιολόγητη και αστήρικτη δεν ήταν τελικά όπως αποδείχθηκε, η τεράστια αντίδραση των φιλάθλων του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ όσο και των τοπικών μέσων ενημέρωσης στις εικόνες που καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα κυρίως στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 μία και πλέον ώρα πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό. Ήταν τότε που μία ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού, κάποιοι εκ των οποίων έφεραν και κάρτες διαπίστευσης και κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι πέριξ του αγωνιστικού χώρου, επιτέθηκαν απρόκλητα προς την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΣ, στην οποία βρισκόταν ελάχιστα άτομα, κρατώντας στα χέρια τους, ξύλα και ρόπαλα, ενώ κάποιες αναφορές έκαναν λόγο και για αιχμηρά αντικείμενα. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ με τον κωδικό «Δαμόκλειος σπάθη», που οργανώθηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γεώρ. Λυγγερίδη στο κλειστό του Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο, οδήγησε στην ταυτοποίηση τριών μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εξιχνιάστηκε και για την οποία έχουν ήδη συλληφθεί 63 άτομα, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον άλλα 100.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ από τη συνολική προανάκριση διακριβώθηκε η κατά περίπτωση συμμετοχή των ηγετικών και των λοιπών μελών σε επιθέσεις είτε σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων είτε σε βάρος αντίπαλων οπαδών σε ακόμη 14 περιπτώσεις. Μία από αυτές ήταν και το επεισόδιο στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» με την ΕΛ.ΑΣ να αναφέρει, ότι πέντε άτομα αφαίρεσαν πανό της γηπεδούχου ομάδας από την κερκίδα και το έκαψαν.

«Παράλληλα, έτερα άτομα έσπαγαν καθίσματα και τα πετούσαν σε αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτοποιήθηκαν τρία (3) μέλη της οργάνωσης για τις εν λόγω επιθέσεις», αναφέρει η ανακοίνωση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως μεταξύ των ατόμων που αναζητούνται, είναι και άλλοι οπαδοί που βρισκόταν στην κερκίδα των φιλοξενούμενων και οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης βαρύτατες κατηγορίες.

Βαρύτατο κατηγορητήριο

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα χθες μία αναλυτική ανακοίνωση σχετική με τον τερματισμό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και της αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη» στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 63 μέλη της οργάνωσης, που συνολικά απαρτίζεται από 160 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για – τα κατά περίπτωση αδικήματα – της σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη, ληστεία, εκβίαση, εμπρησμό, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και για παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, τις φωτοβολίδες, τα βεγγαλικά, τα όπλα σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθησαν επιπλέον -4- άτομα που κατηγορούνται για παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών.

Η έρευνα, που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ξεκίνησε αμέσως μετά την επίθεση στου Ρέντη και από την εξέλιξή της διαπιστώθηκε ότι αυτή δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά προέκυψε ότι διαπράχθηκε από οπαδούς ομάδας (σ.σ του Ολυμπιακού) οι οποίοι τουλάχιστον από το 2019 είχαν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων σε βάρος αστυνομικών και αντίπαλων οπαδών.

Οι «μεγάλοι» και «οι μικροί»

Τον στενό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούσαν οκτώ  άτομα τα οποία είχαν και ηγετικό ρόλο χαρακτηριζόμενοι μάλιστα ως «μεγάλοι», αφού είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών, ηλικίας 16 έως 24 ετών, που αποκαλούνταν «μικροί» και αποτελούσαν τη δύναμη κρούσης κατά την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Για την στρατολόγηση των «μικρών» στην οργάνωση, τα ηγετικά μέλη τους παρείχαν δωρεάν είσοδο στο γήπεδο ενώ τους έδιναν και φιλοδωρήματα. Γίνονταν μέλος της οργάνωσης, μόνο αν είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον σε μία αξιόποινη πράξη. Μάλιστα, ήταν τέτοια η επιθυμία τους να ανέβουν στην υπόληψη των «μεγάλων», που ήταν ιδιαιτέρως βίαιοι και πάντα πρόθυμοι να συμμετέχουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών ή αντίπαλων οπαδών.

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίζεται κυρίως στην Αττική και κατά περίπτωση σε περιοχές της επαρχίας όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα, τελώντας εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο ή με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Τα κίνητρά των μελών της είναι κυρίως οπαδικά, ως έκφραση δυσαρέσκειας για μη ευνοϊκά αποτελέσματα αγώνων ή ως μέσο εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης απέναντι σε οπαδούς άλλων ομάδων ή αστυνομικών που λαμβάνουν μέτρα τάξης στους αγώνες. Μάλιστα, ηγετικά μέλη απολάμβαναν ειδικής μεταχείρισης καθώς κατέχοντας διαπιστεύσεις κινούνταν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του γηπέδου, οργανώνοντας με φωνές και χαρακτηριστικές κινήσεις των χεριών, τους «μικρούς» ώστε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις.

Και οικονομικά οφέλη

Ωστόσο, προέκυψαν και οικονομικά οφέλη για ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης συνδεόμενα με τη δράση τους.  Τα μέλη αυτά, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο στα υπόλοιπα, λάμβαναν προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο, τις οποίες στη συνέχεια είτε μοίραζαν δωρεάν με σκοπό τη στρατολόγηση νέων μελών ή τις πουλούσαν έξω από τα γήπεδα της ομάδας που υποστήριζαν σε τιμή ανώτερη της αναγραφόμενης.

Η δολοφονία Λυγγερίδη

Τα νεότερα μέλη δεν προχωρούσαν σε καμία πράξη χωρίς την εντολή ή την έγκριση των «μεγάλων», όπως διαφάνηκε και από την επίθεση σε βάρος αστυνομικών την 7η Δεκεμβρίου 2023 στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού Γεώργιου Λυγγερίδη.

Στην περίπτωση αυτή διακριβώθηκε η εμπλοκή -141- μελών της εγκληματικής οργάνωσης που έδρασαν με συγκεκριμένο σχέδιο, από το προπαρασκευαστικό στάδιο μέσω της προμήθειας, κατασκευής και μεταφοράς «πολεμοφοδίων» στο γήπεδο έως και την εκτέλεση αυτού, με συγκεκριμένες εντολές από ηγετικά μέλη αλλά ακόμα και επιτόπου αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα της επίθεσης, με εντολή του 40χρονου αδιαφιλονίκητου ηγέτη της οργάνωσης και αρχηγού συγκεκριμένης θύρας.

Πιο αναλυτικά, απογευματινές ώρες της 7/12/2023 -34- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και δύο αρχηγικά, συγκεντρώθηκαν έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου όπου παρέμειναν για μία ώρα φορτώνοντας αυτοκίνητα με ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μεταξύ των ατόμων που βρίσκονταν εκεί ήταν και ο μετέπειτα συλληφθείς ανήλικος της ανθρωποκτονίας, ο οποίος μαζί με συγγενικό του πρόσωπο και ακόμη ένα άτομο, μετά από σχετική εντολή, μετέβησαν σε βενζινάδικο για προμήθεια βενζίνης. Το ίδιο έπραξε αυτοβούλως ακόμη ένα άτομο, ενώ συνολικά εφοδιάστηκαν με -10- μπουκάλια βενζίνη του μισού λίτρου.

Στη συνέχεια, αρχηγικό μέλος παρέδωσε σε -10- μέλη περί τους -10- δυναμίτες προκειμένου να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενέργεια την οποία συνέχισαν και μετά την άφιξή τους στο γήπεδο όπου θα διεξάγονταν ο αγώνας, ενώ στην κατοχή τους είχαν και ναυτικές φωτοβολίδες.

Κάθε μέλος της οργάνωσης που συμμετείχε στις σφοδρές επιθέσεις, γνώριζε πολύ καλά το σχέδιο, ενώ εκείνη την ημέρα είχαν φροντίσει να μην φέρουν περιβολή ανάλογη με τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας χρήσης.

Η εντολή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς την διμοιρία, οι αστυνομικοί της οποίας δέχθηκαν βάναυση επίθεση με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό και μετέπειτα θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη και τον τραυματισμό ακόμη ενός.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τα άτομα, η πλειοψηφία των οποίων εισήλθε στο γήπεδο όπου έκαψαν μέρος του ρουχισμού τους στις τουαλέτες του γηπέδου ενώ κάποιοι εξ αυτών, απέρριψαν εξωτερικά του γηπέδου, μέρος του ρουχισμού τους ή άλλαξαν τα ρούχα τους με άλλους δράστες οπαδούς, ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν το έργο των αστυνομικών και να καταστεί αδύνατη η πιθανή ταυτοποίησή τους.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ