Υπέρ της εναλλακτικής πρότασης που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ τάσσεται η ΠΕΔ Ηπείρου αναφορικά με το σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ και των Συνδέσμων και υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακόμη και σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει επισήμως το σχέδιο Νόμου, επειδή όμως πάντα υπάρχουν καλοθελητές, στη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΔ ο Γεν. Γραμματέας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γεώρ. Παπαδιώτης εμφανίστηκε με ένα προσχέδιο στα χέρια του, το οποίο διέρρευσε όπως είπε μέσω συνδικαλιστικών κύκλων στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ της χώρας. Το σημαντικό είναι όμως τι προβλέπει το προσχέδιο και εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να επιμείνει σε αυτό, που έχει ως ημερομηνία επίσης έναρξης λειτουργίας του νέου σχήματος την 1η Ιουλίου, ένα 20ήμερο δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.
Στο προσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση των τεσσάρων ΔΕΥΑ στην Ήπειρο σε μία στην οποία θα συγχωνευτούν και οι ΔΕΥΑ όπως όμως και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης – Αποχέτευσης που λειτουργούν με την νέα έδρα να ορίζεται στα Ιωάννινα.
Το προσχέδιο αυτό τελεί φυσικά υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης με την έννοια πως η Κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί οποιαδήποτε στιγμή πως δεν πρόκειται για την τελική της πρόταση κα πως υπόκειται σε τροποποιήσεις και αλλαγές.
Εκείνο που τρομάζει τους αιρετούς όμως είναι το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να βρεθούν μπροστά σε μη αναστρέψιμες εξελίξεις, κάτι άλλωστε που έχει συμβεί και στο παρελθόν με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Παρόλα αυτά, στη συνεδρία σ της ΠΕΔ τόσο ο πρόεδρος Παν. Νταής, όσο και τα μέλη της διοίκησης συμφώνησαν πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ καλύπτει τη δεδομένη χρονική στιγμή και με γνωστά τα σημεία που έχουν διαρρεύσει, τις περισσότερες απαιτήσεις και ανάγκες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε περίπτωση εφαρμογής τους μπορούν να δώσουν λύσεις στα κορυφαία προβλήματα είτε αυτά αφορούν στη λειτουργία των υπερχρεωμένων ΔΕΥΑ και Συνδέσμων είτε προς την ορθολογικότερη λειτουργία τους.
Την πρόταση της ΚΕΔΕ παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Νταής και με αυτήν συντάχθηκαν και οι δήμαρχοι – μέλη του Δ.Σ που τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικ. Γεωργάκος, ο δήμαρχος Γεωρ. Καραϊσκάκη Περ. Μίγδος και ο δήμαρχος Αρταίων Χριστ. Σιαφάκας.
Η ΚΕΔΕ προτείνει τη σύσταση μίας Κοινής Διαδημοτικής Υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφερειών, με την έδρα όμως να βρίσκεται στην έδρα της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας.
Η υπηρεσία αυτή θα έχει την αρμοδιότητα της υποστήριξης στην ύδρευση και αποχέτευση αντίστοιχα δήμων που δεν έχουν ΔΕΥΑ ώστε να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της καθημερινότητας και στην υλοποίηση έργων. Προτείνονται επίσης τρία βασικά μέτρα που είναι η άρση της απαγόρευσης προσλήψεων από τις ΔΕΥΑ, η δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω ΕΣΠΑ και επίσης μέσω κρατικών πόρων αλλά και η αξιοποίηση ιδίων πόρων.
Προτείνεται ακόμη, η μετατροπή της τιμολόγησης του νερού για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους από το οικιακό στο βιομηχανικό τιμολόγιο και επίσης η οριστική διευθέτηση του προβλήματος με τη διαχείριση του αρδεύσιμου ύδατος που υπολογίζεται πως αφορά στο 85% της συνολικής ποσότητας που διαχειρίζονται οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι της χώρας με μόλις το 15% να αφορά στο πόσιμο νερό.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
11 Δεκεμβρίου 2024 -
11 Δεκεμβρίου 2024 Θα επιμείνει στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ
-
30 Νοεμβρίου 2024 Λύσεις στα προβλήματα των ΔΕΥΑ υπέρ του νερού
-
28 Νοεμβρίου 2024 Μία ΔΕΥΑ ανά νομό και Δ.Σ με εκπλήξεις
-
8 Νοεμβρίου 2024 Δημοτικές και περιφερειακές αρχές από την πρώτη Κυριακή
-
5 Νοεμβρίου 2024 Να αντιστρέψει την πραγματικότητα επιχειρεί η ΔΕΥΑΙ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.764)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(506)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.219)
- Εκδηλώσεις(1.589)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.954)
Αρθρογραφία
Είσοδος