Η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) διοργανώνουν βραδιά προβολής της ψηφιακής ταινίας: «Νικόλαος Δούμπας, 1830-1900, ένας Δυτικομακεδόνας αναμορφωτής της νεότερης Βιέννης».
Η ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Δ. Χατζής του Δήμου Ιωαννιτών παρουσία της ερευνήτριας του έργου του Ν. Δούμπα, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του.
Όπως σημειώνει η κα Κούντουρα, η ταινία επιχειρεί την προβολή της αξιοσημείωτης πολιτιστικής δραστηριότητας στη Βιέννη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, ενός χαρισματικού ´Έλληνα της διασποράς με καταγωγή από τη Βλάστη της Κοζάνης. Η οικογένεια Δούμπα συγκαταλέγεται μεταξύ των απόδημων Ελλήνων που από την τουρκοκρατούμενη υπόδουλη Μακεδονία κατέφυγαν στην κεντρική Ευρώπη, αναζητώντας καλύτερη τύχη, διακρίθηκαν για την εμπορική τους δραστηριότητα και την πρόσφορά τους στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.
Ο ιστορικός Πολυχρόνης Ενεπεκίδης γράφει: «Αν η Βιέννη έγινε, κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, ο δίδυμος ομφαλός της Ευρώπης, μαζί με το Παρίσι, εάν ανέπτυξε στους τομείς των εικαστικών τεχνών και της μετακλασικής μουσικής μια καταπληκτική δραστηριότητα, αυτό, κατά μέγα μέρος, οφείλεται στον Νικόλαο Δούμπα. Ο Βιεννέζος αυτός με τη μακεδονική καρδιά, που δεν είχε ξεχάσει ποτέ την Ελλάδα, υπήρξε ο μεγαλόψυχος Μαικήνας όλων των μεγάλων και μικρών καλλιτεχνών της Βιέννης.» (Η Βιέννη σε μείζονα και ελάσσονα τόνο, 1968).
Το ενδιαφέρον του Δούμπα για τις εικαστικές τέχνες, όπως και για τη μουσική και για τον πολιτισμό είχε εκδηλωθεί πολύ νωρίς. Το 1873 διορίστηκε μέλος της Διεθνούς κριτικής επιτροπής στη Διεθνή ´Έκθεση της Βιέννης ενώ και με τη διαθήκη του άφησε χρηματικό ποσό στον Σύνδεσμο Βιεννέζων Καλλιτεχνών για τη βράβευση καλλιτεχνών και στην Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών κληροδότησε 20.000 φιορίνια, των οποίων οι τόκοι όριζε να απονέμονται, ως βραβείο Δούμπα, σε σπουδαστή της ιστορικής ζωγραφικής ή της γλυπτικής.
Μορφές σαν του Δούμπα και άλλων αποδήμων που έλαμψαν με την πολιτιστική τους προσφορά, επιβεβαιώνουν όσα πρόσφατα διατύπωσε επιγραμματικά ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Ο Ελληνισμός και το πνεύμα του είναι απείρως μεγαλύτερος απ’ την τωρινή γεωγραφία του. Υπάρχει ένα υπερεγώ ιστορικό και φαντασιακό παγκόσμιας επιρροής, ένα πνευματικό φωτοστέφανο ασυγκρίτως μεγαλύτερο από την γη που κατέχουμε».
Διάρκεια προβολής: 70 λεπτά.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση παρουσία της ερευνήτριας και ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ, Προέδρου της ΕΕΙΤ Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα και μελών της Σχολής Καλών Τεχνών.
Η Σχολή Καλών Τεχνών εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ιωαννιτών και ιδιαιτέρως στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Καθηγητή κ. Μηνά Πασχόπουλο, για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας και την άριστη συνεργασία μας για τη διοργάνωση της βραδιάς.
Related Posts
-
29 Αυγούστου 2024 -
24 Αυγούστου 2024 Η «Επιστροφή του Καζανόβα» τη Δευτέρα
-
24 Αυγούστου 2024 Προβολή της ταινίας «Yes Day» στην πλατεία Σεισμοπλήκτων
-
8 Ιουνίου 2024 «Σα μπαίνη το καράβι της αγάπης»
-
-
12 Απριλίου 2024 Ένα ντοκιμαντέρ για το «Πορτρέτο» του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.322)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(495)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.144)
- Εκδηλώσεις(1.542)
- Ήπειρος(1.961)
- Αθλητικά(2.884)
Αρθρογραφία
Είσοδος