Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:24
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2024
Επικαιρότητα

Αναγκαία η ισορροπία κεντρικού και τοπικού σχεδιασμού

Off

Μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στον κεντρικό σχεδιασμό που πολλές φορές γίνεται επί χάρτου και στον σχεδιασμό σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο που είναι εκείνος που ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες, θυμίζει η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης έκτακτων αναγκών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ενόψει της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών.

Η ισορροπία αυτή μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία ισορροπία τρόμου καθώς από τη μία η Πολιτεία αναθέτει και μεταθέτει ευθύνες και αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση από την άλλη όμως δεν πράττει το ίδιο με τα κονδύλια, τα μέσα και την κατανομή του προσωπικού.

Η τεράστια αυτή αντίφαση δεν έχει ποτέ αντιμετωπιστεί στην πράξη στην Ελλάδα, με τον Καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει από τα Ιωάννινα όπου βρέθηκε χθες, την ανάγκη να βρεθεί μία πραγματική ισορροπία μεταξύ των αναγκών και των δυνατοτήτων που κάθε φορέας, αλλά και κάθε πολίτης διαθέτει. Ο κ. Λέκκας συμμετείχε το πρωί της Δευτέρας στο Συντονιστικό Όργανο Πολ. Προστασίας του δήμου Ιωαννιτών ενώ το απόγευμα συμμετείχε και στο δημ. συμβούλιο όπου παρουσίασε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε επίπεδο δήμου Ιωαννιτών, εγκαινιάζοντας έτσι μία πρώτη συνεργασία μεταξύ του δήμου και του ΕΚΠΑ αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα το πρωί της Δευτέρας ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για μία προελαύνουσα και εξελισσόμενη κλιματική κρίση και για την απόλυτη ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ειδικά ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

«Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται πολλές φορές να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις χωρίς τους ανάλογους πόρους, τα μέσα και το προσωπικό, όμως με τη συνεργασία με όλους τους φορείς μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο. Αυτό που ισχύει, είναι πως χρειάζεται να βρούμε μία ισορροπία ώστε οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στην αυτοδιοίκηση να συνοδεύονται και από πόρους και τη δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου αλλά και βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης όμως οφείλουμε να ενισχύσουμε την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών στα ζητήματα που χρειάζεται να είναι ενημερωμένοι. Είναι πολύ σημαντική τέλος η αντίληψη της ατομικής ευθύνης του καθενός απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο κ. Λέκκας που συμφώνησε τέλος, ότι τα σχέδια που ανακοινώνονται και εκπονούνται από το κεντρικό κράτος ή τις κεντρικές υπηρεσίες δε μπορούν να έχουν εφαρμογή στις τοπικές κοινωνίες όπου θα πρέπει να εκπονούνται εξειδικευμένα σχέδια με στοιχεία τοπικότητας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ