Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:16
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα

Ανάγκη το στρατηγικό σχέδιο προστασίας

Off

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου  πραγματοποίησε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  Ιωάννης Τσίμαρης, την Δευτέρα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Συντονιστή επιχειρήσεων Ηπείρου, Δυτ. Μακεδονίας και νήσων, κ. Χριστόφορο Μπόκα, τον Διοικητή περιφερειακής πυροσβεστικής διοίκησης Ηπείρου κ. Τσιώπο Κων/νο καθώς και μέλη της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων και της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε ιδιαίτερα από πλευράς Διοίκησης η ολοένα και αυξανόμενη απειλή των φυσικών καταστροφών η οποία  σε συνδυασμό με το πρόβλημα που επιφέρει η εγκατάλειψη της υπαίθρου, μεγιστοποιεί τους κινδύνους σε κάθε εκδήλωση φυσικού φαινομένου. Ενημέρωσαν δε τον βουλευτή για την υφιστάμενη επιχειρησιακή κάλυψη της περιοχής ενόψει και της θερινής περιόδου.

Στη συνέχεια των συναντήσεων με μέλη των ενώσεων πυροσβεστών, τέθηκαν τα προβλήματα της μη ορθολογικής κατανομής στελεχών των υπηρεσιών καθώς και των συνεχόμενων μετακινήσεων, με αποτέλεσμα την μη επαρκή κάλυψη του Νομού και της Ηπείρου. Ενημέρωσαν τον βουλευτή για τα 3500 οργανικά κενά πανελλαδικά, τα οποία στην πλειοψηφία καλύπτουν οι 2500 συμβασιούχοι πυροσβέστες. Τόνισαν δε, την ανάγκη για άμεση διευθέτηση του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων, καθώς καλύπτουν καίριες υπηρεσιακές ανάγκες και χρήζουν αξιοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκαν στην εξαίρεση καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους πυροσβέστες, παρότι το επάγγελμα έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο. Επεσήμαναν δε την ανάγκη να διορθωθεί η αδικία και δυστοκία που έφερε η εφαρμογή του άρθρου 162 του νόμου 4662/2020, όπου επιβάλλεται στο χαμηλόβαθμο προσωπικό του Π.Σ. ανά έξι έτη να μετακινείται βάσει μορίων  μακριά από τον τόπο συμφερόντων του, με αποτέλεσμα να διαλύεται ο οικογενειακός προγραμματισμός τους.  Τέλος αναφέρθηκαν στην ανάγκη αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης, κατά τις περιόδους που οι πυροσβέστες ενισχύουν άλλες περιφέρειες.

Ο βουλευτής δήλωσε κατά τις συναντήσεις ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι αρχικά η ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας των περιοχών, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και όπως είπε και ο Ιπποκράτης «Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». «Οι αποσπασματικές ενέργειες δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει χωρίς στρατηγικό σχέδιο προστασίας», τόνισε. Αναφέρθηκε δε στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι ανάγκες. Τέλος δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές ενέργειες ώστε να αναδείξει και βοηθήσει στην επίλυση των ζητημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ