Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης με την οποία ο ανάδοχος λειτουργεί τον Σταθμό Μεταφόρτωσης στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, ζήτησε από τη διοίκηση του ΑΣΔΑ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Χρυσοστόμου στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Ο βασικός λόγος και το πρόβλημα παράλληλα που έχει εντοπίσει ο δήμος Ιωαννιτών, έχει να κάνει με το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης που δεν συμπίπτει και δεν εξυπηρετεί την αποκομιδή του δήμου Ιωαννιτών, ειδικά μετά την καθιέρωση της μεσημεριανής βάρδιας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μετακινούνται ξανά προς τη Μονάδα Επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι, ανεβάζοντας το κόστος διαχείρισης και προσθέτοντας επιπλέον κόστη για τη μετακίνηση. Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου ο ανάδοχος του ΣΜΑ λειτουργεί τον Σταθμό από τις 07.00 μέχρι τις 11.00 περίπου το πρωί και από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 03.00 τα ξημερώματα, καλύπτοντας επί της ουσίας μόνο την πρωινή βάρδια.
Η απάντηση δόθηκε από τον κ. Παπαγιάννη, από την υπηρεσία του Συνδέσμου που τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς ΣΜΑ με 24ωρη λειτουργία, αλλά επιπλέον πως μετά την έναρξη λειτουργίας της αποκομιδής στον δήμο Ιωαννιτών και το μεσημέρι, γίνονται συνεννοήσεις με τον ανάδοχο ώστε να εξυπηρετηθεί και αυτή η λειτουργία.
Δεν έχουν αδειοδοτημένο χώρο για χόρτα – κλαδέματα
Στο ίδιο πλαίσιο και από τον κ. Χρυσοστόμου, όπως όμως και από άλλους δημάρχους και μέλη του Συνδέσμου, τέθηκε και ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους δήμους. Με την εφαρμογή και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, επικρατεί ένας οργασμός καθαρισμού οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε όλη την επικράτεια. Το πρόβλημα όμως συνίσταται πως αδειοδοτημένοι χώροι εναπόθεσης των κλαδεμάτων και της κομμένης βλάστησης δεν υπάρχει ούτε στον δήμο Ιωαννιτών ούτε και στους περισσότερους δήμους κι έτσι, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σωροί από κομμένα χόρτα και μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, να καταλαμβάνουν χώρους δίπλα σε συμβατικούς και άλλους κάδους.
Το πρόβλημα όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση δε μπορεί να λυθεί με την ανάληψη της ευθύνης από τον οικείο δήμο γιατί δεν υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος για την εναπόθεση των αντικειμένων αυτών, ενώ και η δυνατότητα της μεταφοράς τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας που διαθέτει την υποδομή της διαχείρισης, μπορεί να γίνει μόνον από τους δήμους και όχι από τους ιδιώτες.
«Εμείς δε μπορούμε να γίνουμε οι μεταφορείς των ιδιωτών για να μεταφέρουμε κλαδέματα και κομμένα χόρτα στη Μονάδα. Ούτε όμως επιτρέπεται να μεταφέρει κάποιος τα κλαδέματα μόνος του στη Μονάδα, επομένως έχουμε ένα αδιέξοδο και δεν ξέρουμε πώς να λύσουμε το πρόβλημα», ανέφεραν τόσο ο κ. Χρυσοστόμου, όσο και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος.
Η διαχείριση
των βιοαποβλήτων
Τέλος, από τον δήμο Ιωαννιτών υπήρξε πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «Ε» για την τοποθέτηση δεκάδων καφέ κάδων βιοαποβλήτων σε διάφορες συνοικίες της πόλης, και για την προοπτική τοποθέτησης και άλλων, πλην όμως υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης και κυρίως σε σχέση με την ανάγκη πλύσης των απορριμματοφόρων όταν αυτά μεταφέρουν τα βιοαπόβλητα στη Μονάδα Επεξεργασίας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
4 Δεκεμβρίου 2024 -
29 Νοεμβρίου 2024 Ένα φαρμακείο με πολλαπλή κοινωνική διάσταση
-
-
23 Νοεμβρίου 2024 Με πλεονέκτημα… τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων
-
-
21 Νοεμβρίου 2024 Το θολό τοπίο της παραχώρησης έγινε πιο… σκοτεινό
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.696)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.209)
- Εκδηλώσεις(1.581)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.943)
Αρθρογραφία
Είσοδος