Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 02:16
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα

Με αλλαγές ξεκίνησε η απαγόρευση των φορτηγών

Off

Με τροποποιήσεις ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Παρασκευή η απόφαση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη για την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή για όλο το καλοκαίρι στο παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο της Πρέβεζας.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η καθολική απαγόρευση χωρίς εξαιρέσεις και δυνατότητες χρήσης εναλλακτικών οδικών δικτύων για την τροφοδοσία των καταστημάτων και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά κύριο λόγο όπως και για την ομαλή τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων, οδήγησε την Περιφερειακή Αρχή σε τροποποίηση της αρχικής απόφασης για τα βαρέα οχήματα.

Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του από την Παρασκευή ο κ. Καχριμάνης, έπειτα από συζητήσεις με φορείς της αγοράς και τα επιμελητήρια, για το παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο από την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου προς Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα και για το τμήμα Φιλιππιάδα –  Πρέβεζα τα βαρέα οχήματα θα μπορούν να διέρχονται τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο από τις δύο τα μεσάνυχτα έως τις εννέα το πρωί. Αντίθετα, θα εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων τις Κυριακές.

Έπαιξαν ρόλο οι αντιδράσεις

Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από εκπροσώπους του κλάδου των μεταφορέων όπως όμως και από επαγγελματίες του τουρισμού που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται να εξυπηρετηθούν σχεδόν καθημερινά για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους ή για απαραίτητες εργασίες όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η απομάκρυνση λυμάτων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες άλλωστε δε διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς και χρειάζεται να κάνουν εκκένωση αν όχι καθημερινά, ανά δεύτερη ημέρα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πρατηριούχοι που με βάση την απόφαση θα πρέπει να έχουν γεμίσει τις δεξαμενές καυσίμων μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα να περιμένουν το επόμενο βυτίο από το πρωί της Δευτέρας.

Επίσης, από τους διαμαρτυρόμενους κλάδους τονίζεται και η παράμετρος της παράτυπης απόφασης λόγω απόλυτης αναρμοδιότητας της Περιφέρειας να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Επικαλούνται μάλιστα ως απόλυτη απόδειξη για τη συγκεκριμένη επισήμανση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναφέρει επακριβώς στο άρθρο 52, παρ. 8 τα εξής:

«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Χώρας και να καθορίζεται η προσωρινή κίνησή τους σε χώρους στάθμευσης». Έτσι, είχαν προαναγγείλει και δικαστικές προσφυγές, οι οποίες όμως μετά την τροποποιητική απόφαση δε θα χρειαστεί να κατατεθούν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ