Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 04:12
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιουνίου 2024
Επικαιρότητα

Ορίζοντας μεγάλων έργων υποδομών στην Ήπειρο

Off

Σε πέντε έργα, τα οποία πρόκειται να συμβασιοποιηθούν το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε την Πέμπτη σε ομιλία του προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Κωνσταντίνου Μαγουλά. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι και δύο μεγάλα έργα που αφορούν την Ήπειρο.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τα εξής έργα:

– Κατασκευή έργων ύδρευσης στις Π.Ε. Πρέβεζας – Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας,

– Κατασκευή Φράγματος στην περιοχή Τσικνιά Λέσβου,

– Επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά»,

– Εγγειοβελτιωτικά έργα στις Παραλίμνιες Περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας και

– Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου Έργων της «Ελληνικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εκτενώς στο αντικείμενο και την εξέλιξη των έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

Το έργο ύδρευσης

Για την κατασκευή των έργων ύδρευσης στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας – Άρτας – Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας που είναι προϋπολογισμού περίπου 141 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι το έργο είναι αναγκαίο αφού το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών, κυρίως κατά τις περιόδους αιχμής, καθώς: διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης, παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς, και καταγράφεται σημαντική αύξηση του εποχικού πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες στους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το δίκτυο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο, προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κάτοικους των παραπάνω περιοχών.

Με το νέο έργο μεταφοράς νερού επιτυγχάνεται:

η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών (40ετίας) υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών, και

η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.

Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή του και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη δηλαδή της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Η επέκταση της Ιόνιας

Για την επέκταση της Ιόνιας Οδού, στο Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά», προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (Orient East Med).

Το έργο είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Το συγκεκριμένο οδικό έργο βελτιώνει τη συνδεσιμότητα του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης και τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υπο-τμήματα:

Το 1ο υπο-τμήμα, το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι, μήκους 46,4 χλμ., συνιστά νέα χάραξη, και περιλαμβάνει 1 σήραγγα, 3 γέφυρες και 6 ανισόπεδους κόμβους.

Το 2ο υπο-τμήμα, το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά, μήκους 23,1 χλμ., συνιστά βελτίωση υφιστάμενης χάραξης και περιλαμβάνει 2 υφιστάμενες γέφυρες και 6 ανισόπεδους κόμβους.

Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, καθώς και η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης.

Σημειώνεται πως η προς υπογραφή Σύμβαση διήλθε και ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προ-συμβατικό έλεγχο.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ