Ήπειρος

Ημέρες προσαρμογής στα Δολιανά

Off

Στο δύσκολο στάδιο της προσαρμογής στις συνθήκες που θα κληθούν να ζήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, βρίσκονται οι 200 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Μαθητική Εστία των Δολιανών. 
Συνολικά, στα Δολιανά έφτασαν 207 άτομα, με πέντε λεωφορεία, εκ των οποίων οι 193 είναι από τη Συρία, 10 από το Αφγανιστάν, ενώ τέσσερις Πακιστανοί, διαπιστώθηκε κατά την καταγραφή, ότι δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και απομακρύνθηκαν από την Αστυνομία, για να ακολουθηθεί το μέτρο της απέλασής τους από τη χώρα.
Η πρώτη νύχτα για τους πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και δεκάδες μικρά παιδιά, ήταν αρκετά δύσκολη, κυρίως γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί στο σύνολό τους οι υποδομές στην Εστία και δεν υπήρχαν κρεβάτια. Όμως, τα κρεβάτια και τα στρώματα όπως και άλλες υποδομές, έφτασαν το μεσημέρι του Σαββάτου και οι συνθήκες, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κ. Καψάλης που ήταν παρών στην υποδοχή των προσφύγων, θα βελτιώνονται καθημερινά.

Πιο δύσκολα στη Φιλιππιάδα
Αντιθέτως από τα Δολιανά περισσότερο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Κέντρο φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα, όπου από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι και το πρωί του Σαββάτου είχαν φτάσει συνολικά 490 πρόσφυγες, εκ των οποίων όμως οι 40, είχαν αποχωρήσει με προορισμό την Αθήνα. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον καταυλισμό στη Φιλιππιάδα, όπου από το πρωί του Σαββάτου προσήλθαν δεκάδες εθελοντές, μεταξύ αυτών και πολλοί ιατροί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης κυρίως για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη.
Ο δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή τον προβληματισμό του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και κυρίως για το πόσο εύκολο είναι να πειστούν οι πρόσφυγες, να μείνουν στο στρατόπεδο, που θα είναι ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασής τους.

Έκκληση για είδη 
πρώτης ανάγκης
Έκκληση απευθύνει ο δήμος Ζηρού για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους πρόσφυγες που βρίσκονται από την Παρασκευή στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα. 
Η έκκληση αφορά κυρίως την προσφορά βρεφικών ειδών και κυρίως γάλα σκόνη, πάμπερς, μπιμπερό, θερμός, βραστήρες για αποστείρωση κ.ά. Επιπλέον υπογραμμίζονται οι αυξημένες ανάγκες σε είδη καθαρισμού και σωματικής υγιεινής, εσώρουχα, κάλτσες, πλαστικές λεκάνες πλυσίματος, κουβάδες και φάρμακα. 
Υπάρχει ακόμη άμεση ανάγκη για διερμηνείς που να μιλούν αραβικά και φαρσί, όπως και ανάγκη ψυχολόγων, γυναικών γυναικολόγων, παιδιάτρων και κοινωνικών λειτουργών. 
Από τον Δήμο Ζηρού παρακαλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη στήριξη των προσφύγων, να συναντηθούν τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί στον χώρο συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού στις αποθήκες της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας, η οποία βρίσκεται επί της περιφερειακής οδού στη Φιλιππιάδα, για να βοηθήσουν στη διαλογή και διανομή των ειδών, ενώ ομάδα εθελοντών θα μεταβεί στο χώρο φιλοξενίας για να συνδράμει στις ανάγκες λειτουργίας του.  
Επίσης καλούνται όσοι επιχειρηματίες, φορείς και πολίτες έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν είδη που ζητούνται από τη λίστα – η οποία θα επικαιροποιείται τακτικά- προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο και ν' αντιμετωπισθούν οι πραγματικές ανάγκες των προσφύγων.

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ